2018. december 14. péntekSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

McCain: 300 millió dollárt jutalom járna egy hatékonyabb zöld autó feltalálójának

2008. június 24. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

300 millió dolláros jutalmat kellene felkínálni annak, aki feltalálja a jelenlegi hibrid és elektromos hajtású autóknál hatékonyabb új energiatakarékos járművet, jelentette ki az amerikai elnöki poszt megszerzésére törekvő John McCain republikánus szenátor.

Csekély ár ez, a 300 milliós népességű Egyesült Államokban minden polgártól mindössze 1 dollár egy olyan kocsiért, amellyel az ország kitörhetne olajfüggőségéből. Olyan autót, illetve akkumulátort kellene kifejleszteni, amellyel a forgalmazott modellekhez képest 30 százaléknyi energia-felhasználást lehetne elérni – mondta McCain a kaliforniai Fresnói Állami Egyetemen.

A szenátor azt is javasolta: büntessék szigorúbban azokat az autógyártókat, amelyek nem tartják be az érvényes üzemanyag-fogyasztási normákat, és az állam támogassa az olyan alkoholszármazékok felhasználását, mint az etanol. A kereslet serkentésével kapcsolatban McCain azt mondta, mindenkit, aki zéróemissziójú autót vásárol, 5 ezer dolláros adókedvezményben kellene részesíteni.

Az arizonai szenátor – akiről köztudott, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem élharcosa - a Bush-kormány politikáját közvetve bírálva kijelentette: ő nem érdekcsoportokat támogatna, hogy aztán a kudarcért elnézést kérjen, hanem a fejlesztést jutalmazná. Azt ígérte, elnökké választása után már az első hónapban találkozna az autógyártókkal, hogy energiatakarékos modellek kifejlesztését szorgalmazza.

Az Egyesült Államokban 4 dolláros rekord szintű magasságba emelkedett a benzin gallononkénti (3,78 liter) átlagára. Ennek következtében drágultak az élelmiszerek és más termékek, szolgáltatások, sokan tömegközlekedésre váltottak.

McCain pár napja a part menti olajfúrásokra vonatkozó szövetségi tilalom feloldását szorgalmazta, jóllehet 2000. évi kampányában még a tilalom megtartása mellett érvelt.

McCain - akit a demokrata elnökválasztási kampány a jelenlegi elnöki politika folytatójának, egyfajta harmadik Bushnak állít be – a kormánytól elhatárolódva azt mondta: a kormány oktalan politikája miatt "mások döntenek" az Egyesült Államok energiahelyzetének jövőjéről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS