2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Független helyi önkormányzati szerveket hoznának létre a kárpátaljai ruszinok

2008. június 09. 16:54, utolsó frissítés: 16:54

Európától és Oroszországtól kérte a kárpátaljai ruszinok nemzetiségi jogainak szavatolását és Kárpátalja különleges közigazgatási státusának elismerését a hét végén Munkácson megtartott közös kongresszusán a Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) és a Kárpátaljai Ruszin Tanács.

A két szervezet Kárpátaljai Ruszinok I. Európai Kongresszusa elnevezéssel megtartott fórumán elfogadott, vasárnap közzétett memorandum a többi között leszögezi: mivel Ukrajna nem ismeri el önálló nemzetiségként a kárpátaljai ruszinokat, és tovább folytatja az asszimilációjukra irányuló törekvéseket, a ruszinok fenntartják maguknak a jogot, hogy Kijev megkerülésével közvetlenül az Európai Unió tagjaitól és Oroszországtól kérjék ügyük támogatását.

A fórum küldöttei kezdeményezték a Kárpátalja Ruszinok Európai Kongresszusának (EKPR) - a ruszinok állandó jelleggel működő civil fórumának - a megalakítását, amely felhívással fordult az EU-tagállamok és Oroszország kormányaihoz, parlamentjeihez és elnökeihez, hogy "szavatolják Kárpátalja-Podkarpatszka Rusz állami-jogi státusát", ismerjék el a ruszin nép önrendelkezési jogát és a "Kárpátoktól délre fekvő ruszin területekre vonatkozó törvényes érdekeit". Az EKPR kérte továbbá a címzettektől a ruszinok azon jogának elismerését, hogy - Ukrajnának a ruszin önrendelkezést elutasító magatartása miatt - megkezdhessék független helyi önkormányzati szervek létrehozását Kárpátalján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS