2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A török alkotmánybíróság megsemmisítette a fejkendőviselés reformját

2008. június 06. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Alkotmányellenesnek mondta ki a török alkotmánybíróság csütörtökön, hogy az egyetemek területén a nők muzulmán fejkendőt viseljenek.

A kendőviselést egy februárban, az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kormánypárt kezdeményezésére elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé. Az alkotmánybíróság szerint az új szabályozás sérti az alkotmányban lefektetett világi alapelveket. A törvénymódosítás megsemmisítését egy ellenzéki párt kezdeményezte.


Az AKP szerint a személyes szabadságjogok

és a vallásszabadság érvényesülését szolgálja, hogy a hallgatók és az oktatók az egyetemeken is viselhessék a muzulmán fejkendőt. Sokan a világi ellenzékből viszont a politikai iszlám jelképét látják benne, ezért úgy vélik, a fejkendőreformmal sérülhet az állam és a vallás szétválasztásának alapelve.

A kendőviselés körüli vita központi szerepet játszik egy másik alkotmánybírósági eljárásban is, amelynek tétje az AKP feloszlatása. A beadvány szerint az AKP a világi állammal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytat.

Az egyetemi kendőviselés tilalmának feloldása a vallási ügyekben hozott egyik legfontosabb politikai döntés volt a muzulmán többségű, de világi berendezkedésű Törökországban az 1980-as katonai puccs óta.


A szekularizált identitás jelképének számító

Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország alapítója 1923-ban egy sor világi reformot vezetett be, köztük nyugati mintájú törvényeket, az arab írást felváltotta a latinnal, betiltotta az iszlám ruházat viselését, és szavazati jogot adott a nőknek. A vallási viselet tilalmát a hadsereg vitte keresztül a puccs után a közhivatalokban és az iskolákban. (mti/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS