2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma kezdődik a per 9/11 vádlottai ellen

2008. június 05. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

A guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton csütörtökön megkezdődik a per, amelyben az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások öt vádlottja áll egy különleges katonai törvényszék elnöklő bírája elé.

A gyanúsítottak ellen idén február 11-én a háborús törvényekbe ütköző gyilkosságok, összeesküvés, polgári személyek megtámadása, terrorizmus és egyéb bűntettek címén emelt vádat a védelmi minisztérium, s halálbüntetést kérnek mindegyikükre.

A vádlottak egyike Hálid Sejk Mohammed, akit az eltérített utasszállítókkal végrehajtott merényletek értelmi szerzőjének tartanak. A 2003-ban Pakisztánban elfogott és Guantánamóra 2006-ban szállított, pakisztáni állampolgárságú férfit az amerikai sajtó korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérének, Oszama bin Ladennek az egyik helyetteseként emlegette. Mohammed egy tavalyi kihallgatáson mintegy 30 merénylet vagy merényletkísérlet szervezését ismerte el, beleértve a csaknem 3000 amerikai életét követelő 2001-es terrortámadásokat is.

A négy másik vádlott: Ramzi bin as-Síba, aki állítólag a fő összekötő volt a légi kalózok és az al-Kaida-vezetők között; Ali Abdel-Azíz Ali, aki Amar al-Baludzsi néven ismert, Hálid Sejk Mohammed unokaöccse és a 2001-es terrortámadásokban játszott szerepét tekintve Mohammed helyetteseként azonosították; Musztafa Ahmad al-Hauszavi, aki al-Baludzsi segédje volt, és Valíd bin Attas, egy Hallád néven ismert fogoly, aki a nyomozók szerint kiválasztott és kiképzett néhányat a gépeltérítők közül.

A perre árnyékot vethet, hogy nemrég kiderült: Hálid Sejk Mohammeden alkalmazták a vízbe fojtást színlelő durva vallatási technikát, amit a módszer ellenzői kínzásnak minősítenek. Ezzel kapcsolatban Thomas Hartmann, a Pentagon katonai törvényszéki jogi tanácsadója a vádemeléskor azt mondta, hogy a bíró dönti el, milyen bizonyíték vehető figyelembe a perben. Mohammedet két amerikai katonatiszt és két Idaho állambeli polgári ügyvéd védi.

A legfelsőbb bíróság határozni készül még júniusban a Guantánamón fogva tartottak jogairól is, ami befolyásolhatja majd a pert, késleltetheti vagy akár meg is akadályozhatja lefolytatását.

Michael Mukasey igazságügy-miniszter azt mondta, a katonai bizottságok "az amerikai jogrendszer legjobb hagyományait követik majd, noha a bírák hallomásból szerzett, illetve kikényszerített információkat is elfogadhatnak bizonyítékként, ami polgári bíróságon nem lehetséges, de különböző helyzetekre különböző megoldásokat kell találni". (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS