2019. január 22. keddVince, Artúr
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Baszk népszavazás: folytassák-e a pártok a tárgyalásokat az önrendelkezésről

2008. május 29. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Bemutatta a spanyolországi Baszkföld kormánya szerdán az autonóm terület távlati szuverénné válását előirányzó terv újabb részleteit.

Mint Juan José Ibarretxe baszk kormányfő bejelentette, az október 25-re tervezett népszavazáson két kérdésben foglalhat állást a 2,1 millió spanyolországi baszk választó.

Egyrészt arról, egyetért-e azzal, hogy a baszk politikai pártok folytassák a tárgyalásokat "a baszk nép önrendelkezési jogának gyakorlását" kimondó "demokratikus megállapodásról", és ezt a megállapodást 2010 előtt (regionális) népszavazásra bocsássák.

Emellett arról is kikérik a szavazók véleményét, pártolják-e, hogy béketárgyalások folyjanak a Baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezettel azzal a feltétellel, hogy a szervezet egyértelműen kijelenti, egyszer és mindenkorra lemond az erőszakról.

A spanyol kormány alkotmányellenesnek tartja a baszk népszavazás tervét. A kormányzó szocialista párt szóvivője közölte, hogy a kabinet az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Ibarretxe előreláthatólag június végén szavazásra bocsátja tervezetét a baszk parlamentben. A dokumentum lényegében Baszkföld függetlenségét irányozza elő; azt, hogy a terület csak lazán, társulási megállapodással kapcsolódna Spanyolországhoz.

A tervezet elfogadásához Ibarretxének szüksége lesz az ETA-hoz közel álló kommunista párti képviselők szavazataira is. Jóindulatuk elnyerése érdekében mondott le a baszk kormányfő arról, hogy az előterjesztésben határozottan elítélje az ETA-terrort. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS