2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

50 milliárd dollárért fel lehet vásárolni az Amazonas őserdejét

2008. május 27. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Felkeltette a brazil nyomozóhatóságok figyelmét egy svéd üzletember, aki felvetette, hogy 50 milliárd dollárért meg lehetne vásárolni az Amazonas-esőerdő teljes területét.

Johan Eliasch, a Head sportszergyártó vállalat tulajdonosa 2006-ban és 2007-ben több alkalommal arra biztatott üzletembereket, hogy vásároljanak Amazonas-vidéki parcellákat, arra hivatkozva, hogy így lehetne megvédeni a területet a mezőgazdasági célokból folyó irtástól. Eliasch azt állította, hogy az egész őserdőt 50 milliárd dollárért meg lehet kapni - írta az O Globo című brazil újság hétfői számában.

Carlos Mincet, az új brazil környezetvédelmi minisztert megdöbbentette a hír, és azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A hírek szerint Eliasch üzleti érdekeltségei mellett Gordon Brown brit miniszterelnök környezetvédelmi tanácsadója, illetve alapító tagja a Cool Earth nevű civil szervezetnek, amelynek fő profilja az esőerdők védelme. Az O Globo értesülése szerint a Cool Earth ellen jelenleg is folyik vizsgálat, mert a szervezet állítólag már felvásárolt 160 ezer hektárnyi területet az Amazonas-vidéki Mato Grosso szövetségi államban. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS