2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fokozatosan terjeszkedik az EULEX Koszovóban

2008. május 27. 10:14, utolsó frissítés: 10:14

Az Európai Unió arra törekszik, hogy fokozatosan terjessze ki koszovói rendőri-igazságügyi missziójának tevékenységét - közölte magyar újságírókkal Göncz Kinga magyarországi külügyminiszter, az uniós külügy- és védelmi miniszterek hétfői brüsszeli tanácskozása alatt.

Az EULEX misszióval kapcsolatos eredeti brüsszeli tervek úgy szóltak, hogy a februárban függetlenségi nyilatkozatot tett Koszovóban az alkotmány június 15-i hatályba lépésével egy időben az uniós jogérvényesítők átveszik a nemzetközi felügyeletet az UNMIK nevű ENSZ-missziótól. Most azonban - a nehézségeket látva - az EU arra törekszik, hogy az EULEX, amely a szerbek lakta Észak-Koszovóban eddig nem tudta megvetni a lábát, fokozatosan, először Koszovó déli részén kezdje meg tevékenységét, kezdetben UNMIK-ernyő alatt.

Az EULEX-nek a korábbi elképzelések szerint június közepétől már 2200 fős létszámban jelen kellene lennie Koszovóban, de a missziónak ma még csak mintegy háromszáz embere tartózkodik a Szerbiából kiszakadt területen.

A külügyminiszterek áttekintették a júniusi EU-csúcs várható témáit. Ezek egyike az unió döntéshozatali intézményrendszerét megreformáló, tavaly aláírt Lisszaboni Szerződés ügye. A szükséges tagállami ratifikációknak eddig mintegy fele született meg, és a cél az, hogy a szerződés jövőre hatályba léphessen. Szintén szó lesz a csúcson az élelmiszerek árának emelkedéséről, továbbá gazdasági, szociális és környezetvédelmi kérdésekről - ebben a csomagban nyilván helyet kaphat az energiaellátás kérdése, illetve a fenntartható fejlődés problémaköre. A csúcs további nagy témacsomagja a szabadságjogi és biztonsági kérdések témája, valamint megvitatják majd az unió csúcsvezetői a nyugat-balkáni helyzetet is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS