2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nicolic nem zárja ki a háborút, ha Koszovó Albániával akar egyesülni

2008. május 26. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Szerbia destabilizálásával vádolta az Európai Uniót, s Koszovó valamint Albánia esetleges egyesülése kapcsán a háborút sem zárta ki Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt elnöke.

A Der Spiegel című német hetilap internetes kiadásában pénteken megjelent interjúban a lap által ultranacionalistának nevezett szerb politikus mindenekelőtt azt rótta fel az EU-nak, hogy az országot "jó és rossz" szerbekre osztotta, s ezáltal destabilizálta. Hangsúlyozta, hogy egy a radikálisokból, a nacionalistákból és a szocialistákból álló kormány vétójával


meg fogja akadályozni, hogy Koszovót felvegyék

a nemzetközi szervezetekbe, s háborút helyezett kilátásba Európában arra az esetre, ha az általa említett vétók nyomán Pristina Albániával próbálna egyesülni.

Ez utóbbival összefüggésben Nikolic arra hivatkozott, hogy - mint fogalmazott - Bukarest sem nézné nyugodtan, ha a romániai magyarok Magyarországgal való "összeköttetést" követelnék. Szavai szerint nem a szerbeknek, hanem Európának kell végre felismerni a realitásokat. Európa és a világ számos országa éppen a precedens jelleg miatt soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét - állította a szerb radikális vezető.

Nikolic azzal vádolta az uniót, hogy a tartománnyal kapcsolatban Belgrád feje fölött döntött, most pedig "megszállóként" egy békefenntartó missziót akar oda küldeni, anélkül, hogy konzultálna erről Szerbiával.

A politikus cáfolta, hogy a radikálisok és szövetségeseik EU-ellenesek lennének. Azzal vádolta az uniót, hogy csak Boris Tadic elnök Demokratikus Pártját támogatja, miközben szavai szerint a választók 90 százaléka olyan pártokra voksolt, amelyek csatlakozni akarnak az EU-hoz. Emlékeztetett arra, hogy a választások után Tadic államfő is kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, s a radikálisok is azt követelik, hogy Brüsszelnek el kell fogadnia Koszovót Szerbia részeként. Egyértelműnek nevezte ugyanakkor, hogy Koszovó függetlenségének elismerése nélkül Szerbia soha nem lesz az EU tagja.

A szerb radikális vezető elismerte, hogy "szereti az oroszokat." Az orosz nép - mint hangoztatta - közel áll hozzá. "S szükségünk van egy szelepre, ha az unió úgy dönt, hogy néhány hónapig bojkottál egy a radikálisokat is magában foglaló kormányt" - jelentette ki Nikolic, hangoztatva ugyanakkor, hogy Szerbia egyformán kapu akar lenni a Kelet és a Nyugat felé. "A nyugati beruházók hamar felismerik majd, hogy bízhatnak az általam adott garanciákban, s befektethetik tőkéjüket Szerbiában" - hangoztatta a szerb politikus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS