2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harminc napra elég az EU gabonatartaléka

2008. május 23. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

A spekuláció élelmiszerár-felhajtó hatását is megvizsgálnák az EP-képviselők. A parlament állásfoglalása szerint elsőbbséget kell adni az élelmiszertermelésnek a bioüzemanyag-gyártással szemben, de túlzás az utóbbit a drágulás okának beállítani.

Az Európai Parlament csütörtökön 485 igen, 52 nem és 7 tartózkodó szavazattal fogadott el állásfoglalást „az élelmiszeráraknak az EU-ban és a fejlődő országokban tapasztalt növekedéséről”.

A szöveg megállapítja: „a termékek árának sokéves stagnálását vagy csökkenését követően a búza világpiaci árának növekedése 2008 februárjára 36 hónap alatt elérte a 181%-ot, a rizs ára január óta 141%-kal nőtt, a globális általános élelmiszerárak pedig 83%-kal emelkedtek”.

Az állásfoglalás szerint a világon 854 millió ember (köztük 170 millió gyerek) éhezik vagy alultáplált, a mostani áremelkedés pedig hét évvel vetette vissza a szegénység csökkentésére vonatkozó célokat.

A képviselők szerint a jelenlegi élelmiszerválság a mezőgazdasági és élelmiszeráruk körüli megnövekedett spekuláció következménye is. A parlament „felhívja a Bizottságot, hogy elemezze a spekuláció élelmiszerárakra való hatását, és ennek alapján tegye meg a megfelelő lépéseket”, továbbá „elemezze a termelői árak és a nagyobb kiskereskedők árai közötti ellentmondásokat”.

Az állásfoglalás szerint „az EU gabonakészletei csupán 30 napra elegendőek”. A parlament „kétségbe vonja, hogy élelmiszerkészleteink szintje megfelelő volna, különös tekintettel a lehetséges válságokra”, ezért arra „kéri a Bizottságot, hogy a jövőbeli válságok megelőzése érdekében dolgozzon ki élelmiszertartalékok létrehozására irányuló stratégiákat”.

A képviselők mindenesetre üdvözlik, hogy az EU 2008-ra felfüggesztette a területpihentetési kötelezettségeket, ami körülbelül 2,9 millió hektár földterületet szabadított fel a gabonatermelés számára, és körülbelül 10 millió tonnával növeli az idei évi betakarítást.

Az EP szűk többséggel, 270-261-9 arányban fogadta el azt a módosítást, amely értelmében a parlament „elfogadja, hogy a bioüzemanyag-termelésre szánt termés uniós támogatása többé nem indokolt, de a lehető leghatározottabban hangsúlyozza, hogy jelenleg az EU teljes mezőgazdasági hasznosítású földterületének mindössze 2–3 százalékát használják ilyen termelésre”. A képviselők szerint „túlzottak a média azon híradásai, amelyek a bioüzemanyagokat teszik felelőssé a jelenlegi élelmezési válságért”. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS