2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három áldozata van a Koránra lövöldöző katona miatt kitört tüntetésnek

2008. május 23. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

Lelőttek csütörtökön Afganisztánban egy NATO-katonát egy tüntetésen, amelyet a mohamedánok szent könyve, a Korán védelmében tartottak. Meghalt két afgán civil is.

Az incidens az ország nyugati, viszonylag nyugodt térségében, Gor tartományban történt, ahol litván katonák adják az újjáépítő csoportot (PRT). Vilniusban később bejelentették, hogy egy litván katona esett el.

Az erőszakossá vált tüntetést azért hirdették meg felháborodott hittanulók, mert Irakban egy amerikai katona célba lőtt a Koránra. A megmozdulás egy benzinkút felgyújtásával és kődobálással folytatódott egy katonai repülőtérnél.

A tartomány kormányzója szerint a tömeg végül megpróbált behatolni a támaszpontra, amelyet litván katonák és háromszáz rendőr védett. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte le a katonát. NATO-forrás szerint a két tüntető a rendőrök lövéseitől halt meg, de azt tudni, hogy a litván katonák is használták a fegyverüket. Megsebesült hét civil és az afgán biztonsági erők tíz embere is.

Litvánia 120 katonát állomásoztat Afganisztánba 2004 óta, hogy hozzájáruljon Gor tartomány újjáépítéséhez, most először esett el litván katona az országban. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS