2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ukránok helyett Európával tárgyalnának a kárpátaljai ruszinok

2008. május 19. 02:20, utolsó frissítés: 02:20

A Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) Kijev mellőzésével kéri az Európai Unió kormányait és parlamentjeit, hogy szavatolják a ruszin nép nemzetiségi jogait, szabadságjogait és biztonságát szülőföldjén - áll a szervezet hétvégi szolyvai tanácskozásán elfogadott nyilatkozatában.

Közleményében a ruszin szervezet egyebek mellett leszögezi: mivel Ukrajnában a hatalom folytatja a ruszinok erőszakos asszimilációját, a szojm fenntartja magának a jogot, hogy a nemzetközi jog alanyaként a jövőben a központi államhatalmi szerveket mellőzve közvetlenül lépjen kapcsolatba az EU tagországainak kormányaival és parlamentjeivel nemzeti önazonosságának elismerését illető kérdésekben.

A tanácskozás felhatalmazta a szojm elnökét operatív döntések meghozatalára és a szervezet képviseletére nemzetközi fórumokon, továbbá kezdeményezte a Kárpátaljai Ruszinok Európai Kongresszusának megalakítását.

A fórum határozatban erősítette meg a szervezet korábbi javaslatát arra vonatkozóan, hogy a schengeni övezet országaival közösen oldják meg az illegális migráció okozta gondokat Kárpátalján, beleértve a pósaházai (Pavsino) menekültszállás felszámolását és migrációs védelmi vonal kiépítését Kárpátalja hegyi megyehatárán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS