2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új hulladéklerakó ellen tiltakoznak a nápolyiak

2008. május 06. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Több száz nápolyi lakos tiltakozott dühösen a hétfőre virradó éjszakán egy újabb ottani szemétlerakó megnyitása ellen.

A tüntetők torlaszokat építettek azokon az utakon, amelyek a Chiaianóban, Nápoly északi elővárosában létesülő szemétlerakóhoz vezetnek. Romano Prodi távozó balközép kormánya arra hivatkozva vette tervbe az újabb lerakóhelyet, hogy az jelentheti a megoldást a válságra, amelyet a dél-olaszországi városban felhalmozódó szeméthegyek okoznak.

A tervek szerint az elhagyott kőbánya területén létesülő lerakóhely két hónap múlva áll készen a hulladék befogadására. A nápolyiak attól tartanak, hogy mérgező anyagokat is elhelyezhetnek az új szeméttelepen, veszélyeztetve a helyi lakosság egészségét.

Gianni De Gennaro kormánybiztos "józanságra" intette a tiltakozókat. A mintegy millió tonna hulladék befogadására képes új lerakóhelynek köszönhetően a következő két év folyamán meg lehet oldani a város szemétkezelési problémáit - hangsúlyozta egy nyilatkozatában.

A város és környéke több mint egy évtizede súlyos hulladékelhelyezési problémákkal küszködik. Lerakóhelyei és hulladék-újrafeldolgozó üzemei krónikusan túlterheltek. Ennek hátterében részben a camorra (a nápolyi maffia) áll, mert jó pénzért odaszállítja az északi országrész szemetének jelentős részét.

Az év elején vált válságossá a helyzet, amikor több mint 350 ezer tonnányi szemét gyülemlett fel Nápoly utcáin és a nagyváros környékén. (MTI/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS