2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dél-tiroli neonáci csoport ellen indult vizsgálat

2008. április 18. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Neonáci fiatalokat vettek őrizetbe csütörtökön Olaszország északi részében, Trentino Alto Adige (Dél-Tirol) tartományban, harmincegy személy ellen pedig vizsgálatot indított - jelentette be az olasz rendőrség.

A hatóságok összesen tizenhat, 17 és 27 év közötti fiatalt vádolnak rasszista indíttatású erőszakcselekményekkel, gyűlöletkeltéssel és uszítással. Szemtanúk szerint a csoport tagjai külföldieket bántalmaztak, és a neonáci eszméket elutasító olaszokkal is erőszakoskodtak.

A rendőrség hét hónapig tartó nyomozás után fogta el a szélsőséges fiatalokat Bolzano körzetében. Átkutatta az őrizetbe vettek lakásait, ahol propagandaanyagokat, náci szimbólumokat és az egykori Harmadik Birodalom zászlait foglalták le. A csoport tagjai rendszeres összejöveteleket tartottak egy erdei kunyhóban, melynek ajtajára az "Egységes Tirol" feliratot írták. Kapcsolatban álltak ausztriai, németországi és svájci szélsőjobboldali csoportokkal.

A rendőrség közölte azt is, hogy 31 személy ellen vizsgálatot indított, illetve szintén átkutatta otthonaikat.

A nyomozás szálai a szomszédos Ausztriába is eljutottak, ahol egy osztrák és egy német állampolgár gyaníthatóan kapcsolatot tartott a csütörtökön lefülelt olaszországi csoporttal.

A bolzanói ügyészség már az elmúlt években több tucat szélsőjobboldali fiatalt vett őrizetbe. Néhányat közülük el is ítéltek. (MTI/AFP/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS