2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína szerint a tibetiek öngyilkos merényleteket készítenek elő

2008. április 01. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

A kínai rendőrség azzal vádolta meg kedden a Tibet függetlenségéért küzdő aktivistákat, hogy öngyilkos merényletek végrehajtására készülnek. Ezt Vu Ho-ping (Wu Heping), a kínai közbiztonsági hivatal szóvivője mondta Pekingben. "Azt állítják, hogy nem félnek sem a vérontástól, sem az önfeláldozástól" - tette hozzá.

Az indiai száműzetésben lévő tibeti kormány miniszterelnöke azonnal tagadta a kínai részről felmerült vádat, és hangsúlyozta: a tibeti aktivisták elutasítják az erőszakot, és kizárt, hogy öngyilkos merényleteket kövessenek el. Szamdhong Rinpocse elmondta: az emigráns tibetiek attól tartanak, hogy esetleg tibeti viseletbe öltözött kínaiak hajtanak majd végre támadásokat, amelyek rossz fényt vetnének a függetlenségi aktivistákra.

Nepál fővárosában tibeti emigránsok és szerzetesek közel 50 fős csoportja tüntetett kedden a katmandui kínai nagykövetség épülete előtt. A nepáli rendőrség őrizetbe vette valamennyi tiltakozót.

Eközben Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter arra kérte a dalai lámát, hogy ne bocsátkozzon olyan politikai akciókba, amelyek kárt okozhatnak az indiai-kínai kapcsolatoknak. "(A dalai láma) köztiszteletben álló vendég Indiában, és továbbra is számíthat vendégszeretetünkre. Ám azt szeretnénk, hogy amíg Indiában tartózkodik, ne tegyen semmi olyat, ami negatív hatással lehet a Kína és India közötti kapcsolatokra" - mondta a miniszter televíziós nyilatkozatában.

A tibeti szellemi vezetőnek és a száműzetésben levő tibeti kormánynak évtizedek óta otthont adó észak-indiai Dharamszalában tömeges tiltakozások voltak a kormányellenes tibeti tüntetések véres elfojtása ellen az elmúlt hetekben. A dharamszalai megmozdulások kínosan érintették Indiát, mert Újdelhi és Peking épp a két ország viszonyának normalizálására és szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS