2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

HRW: "újra meg újra" csalódást okoz az ENSZ emberi jogi tanácsa

2008. március 31. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

A Human Rights Watch szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (HRC) több gondot fordít a tagállamok tekintélyének védelmére, mint a jogsértések áldozataira.

Az ENSZ-szerv pénteken zárult hetedik ülésszakát értékelve Peggy Hicks, az emberjogi szervezet kampányigazgatója azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy a tanácsnak "életek megmentésével kellene foglalkoznia, nem pedig az államok tekintélyének mentésével". "Eddig sem vártunk sokat e tanácstól, de még így is képes újra meg újra csalódást okozni" - mondta. Megítélése szerint a szervezet kerüli az egyes országok belső helyzetének érdemi megvitatását.

"Megbotránkoztatónak" nevezte, hogy egy olyan sürgős emberjogi válsághelyzetet, mint amilyen Tibetben kialakult, még csak meg sem vitattak érdemben az ülésszakon.

A tanács 47 tagállama többek közt egyhangú határozattal megszüntette a Kongói Demokratikus Köztársaság ügyeiben illetékes különleges jelentéstevőjének mandátumát. A Human Rights Watch kampányigazgatója visszalépésnek minősítette ezt. Hicks emlékeztetett arra, hogy szakértők ötmillióra becsülik az afrikai országban dúló erőszak 1998 óta meghalt civil áldozatainak számát.

"Szégyenletesnek" nevezte a HRW tisztségviselője a Dárfúr ügyében hozott határozatot. Egyebek között azt kifogásolta, hogy a dokumentum nem említi a szudáni hadsereg több száz halálos áldozatot követelő februári támadását, és egyetlenegyszer sem ítéli el egyértelműen a szudáni kormányt a dárfúri térség súlyos emberi jogi helyzetéért. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS