2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hillary népszerűsége 2001-es szintre süllyedt. McCain legyőzné

2008. március 27. 19:46, utolsó frissítés: 19:46

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért harcoló Hillary Clinton népszerűsége 2001 óta a legmélyebbre süllyedt az NBC News televízió és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint.

Az egykori first lady népszerűségi indexe mindössze 37 százalékos az összes választó körében. Legutóbb 2001 márciusában mértek nála ilyen alacsony támogatottságot, két hónappal azután, hogy elfoglalta New York állam szenátori posztját.

A hét elején készült felmérés adatai szerint - amelyeket csütörtökön ismertettek - Clinton és riválisa, Barack Obama illinois-i szenátor egyaránt 45 százalékos népszerűségű a demokrata választók között. Ez Obama számára javulás, hiszen két hete még Clinton vezetett vele szemben 47-43 arányban. A fehér demokrata szavazók körében viszont továbbra is a volt first lady vezet 49 százalékkal, de előnye a március eleji 12 pontról 8-ra olvadt, Obama támogatottsága most 41 százalék.

A The Wall Street Journal szerint ez az adat eloszlatni látszik az Obama-tábor azon félelmét, hogy az afro-amerikai politikus nagy népszerűségvesztést szenved el, miután nyilvánosságra került egy felvétel egykori lelkipásztora, Jeremiah Wright gyújtó hangú, rasszista prédikációiról. Amennyiben ez bekövetkezett volna, Clinton esélyei nagy mértékben javultak volna a jelöltség megszerzésére.

Obamának a faji kérdésről tartott múlt heti beszédével, amelyet a lelkész prédikáció által kirobbant botrány miatt tett, a feketék 77 százaléka elégedett. A fehérek 51 százaléka gondolja hasonlóképpen, s csak 35 százalékuk elégedetlen.

Ha ma tartanák meg az amerikai elnökválasztást, az Obama-McCain küzdelemből a demokrata jelölt jönne ki győztesen 44-42 arányban. Ha viszont Clinton képviselné a Demokrata Pártot, akkor már az idős republikánus politikus győzne 46-44 arányban.

A Fox News hírcsatorna elemzői szerint a néhány hónapja szinte még esélytelen aspiránsként emlegetett John McCain előretörését az magyarázza, hogy a lakosságon belül nála a legkisebb az ellenszenvvel reagálók aránya. Ezt támasztja alá az NBC/WSJ felmérése, amely szerint a népesség pozitív/negatív megítélése az esetében 45-25 százalékos. Obamánál ugyanez a mutató 49-32, Clintonnál viszont a negatív vélemények vannak többségben, esetében 37-48 százalék a mutató. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS