2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Obama szennyese: az Amerikát ostorozó lelkész

2008. március 26. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Hillary Clinton azt mondta kedden amerikai demokrata párti előválasztási kampánykörútjának egyik állomásán, hogy fő riválisa, Barack Obama helyében nem akarna többé ahhoz az egyházhoz tartozni, amelynek lelkésze sértő kijelentéseket tett az Egyesült Államokról.

Megfigyelők szerint azért hozta fel ezt a témát újságírókkal folytatott beszélgetésében, hogy elterelje a figyelmet saját túlzó beszámolójáról, amelyet 12 évvel ezelőtti boszniai utazásán átélt kalandjairól adott egy múlt heti kampányrendezvényen.

Clinton kerülte mostanáig az állásfoglalást Obama egykori lelkipásztorának sokakban megbotránkozást keltő nyilatkozatával kapcsolatban. Mostani megnyilatkozása azt sejteti, hogy változtat eddigi taktikáján, és igyekszik meglovagolni az ügyet.

Egyes demokraták Jeremiah Wright lelkész ügyét tartják a legkellemetlenebb problémának Obama eddigi kampányában, pontosabban azt a körülményt, hogy a demokrata párti elnökjelöltségért küzdő politikus nem hajlandó szakítani a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói templomával, amelyben a felháborodást kiváltó nyilatkozatban vétkes lelkész szolgált korábban, és nem határolódik el egyértelműen a szóban forgó Wright tiszteletestől sem.

A napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy Wright tiszteletes azt mondta korábbi (2003-as) prédikációiban: a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat büntetés volt az amerikai külpolitikáért. Rasszistának minősítette az Egyesült Államokat, és azt mondta, hogy "Isten verje Amerikát". A napokban kerültek nyilvánosságra a lelkész korábbi prédikációiról készült videofelvételek.

Obama két évtizeden át látogatta a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói gyülekezetét, a gyülekezet lelkipásztora vezette a szenátor esküvői szertartását is. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS