2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alternatív olimpia lesz Tibetben, újabb tüntetések voltak Szecsuánban

2008. március 26. 09:22, utolsó frissítés: 09:23

A kínai hatóságok 29 letartóztatási parancsot adtak ki kedden a lhászai erőszakcselekmények feltételezett elkövetői ellen - jelentették be Pekingben hivatalosan. 53 főt köröznek, közülük négy már feladta magát, hármat pedig letartóztattak - jelentette szintén a hivatalos hírügynökség.

A kínai sajtóorgánumok összesen 37 olyan személy őrizetbe vételéről számoltak be eddig, aki a gyanú szerint részt vett a tibeti felkelés évfordulóján, március 10-én rendezett tüntetéseket követő zavargásokban. Ezekben a cselekményekben Peking szerint 20 ártatlan kínai, az emigrációban élő tibetiek szerint rendőrkéztől 140 tibeti halt meg.

Két halálos áldozata van azoknak az összecsapásoknak, amelyek hétfőn és kedden történtek tüntető tibeti szerzetesek és a hozzájuk csatlakozó lakosok, illetve kínai rendőrök között az ország délnyugati részén elterülő Szecsuán (Sichuan) tartomány tibetiek lakta Garz körzetében.

Szerzetesek békés tüntetést tartottak ott hétfőn, de csatlakoztak hozzájuk helyi lakosok, a tömeg mintegy kétszáz fősre duzzadt, fegyveres rendőrök pedig rájuk rontottak, hogy szétkergessék őket - közölte a Tibeti Központ az Emberi Jogokért és a Demokráciáért dharamszalai központú szervezet. Meghalt egy 18 éves szerzetes, miután a rendőrök éles lőszert használtak ellenük - tette hozzá.

Az Új Kína úgy számolt be az esetről, hogy a tüntetők kövekkel és késekkel támadtak a rendőrökre, és megöltek egy rendőrt.

A tibeti tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólította fel Kínát az Európai Unió. A huszonhetek az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén mély aggodalmuknak adtak hangot a tibeti zavargások, egyszersmind amiatt, hogy a nyugtalanság átterjedt Kína más régióira is. Felszólították a tüntetőket is, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, valamint a pekingi kormányt, hogy vessen véget az utazási korlátozásoknak és az információhoz való jog korlátozásának.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke közben Lisszabonban a pekingi olimpiai játékok bojkottja ellen foglalt állást. Mint mondta, a testület nincs meggyőződve arról, hogy "bármiféle bojkott elvezetne ahhoz, hogy jobban tiszteletben tartják a jogot Kínában". Barrosóval ellentétben Nicolas Sarkozy francia elnök nem sokkal korábban jelezte: nem zárja ki a lehetőséget, hogy távol maradjon a megnyitóról, ezzel nyomatékosítva a kínai hatóságok és a tüntetők párbeszédét szorgalmazó felhívását.

George Bush amerikai elnök a tibeti helyzet ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Emigráns tibetiek azt tervezik, hogy alternatív olimpiát rendeznek száműzetésben lévő kormányuk székhelyén, az indiai Dharamszalában május 15-25. között, hogy felhívják a világ figyelmét Tibet helyzetére. A tibeti emigránsok szervezte sporteseményhez kapcsolódó "olimpiai láng" kedden indult el Dharamszalából világkörüli útra, és a pekingi nyári játékok kezdetére, augusztus 8-ára ér Lhászába. A lángot egy majdnem 50 főből álló váltócsapat viszi földön és levegőben öt kontinensen át, egyebek között az Egyesült Államokon, Franciaországon, Ausztrálián, Japánon és Nepálon keresztül - közölte az egyik szervező, Tsewang Rigzin, a Tibeti Ifjúsági Kongresszus (TYC) radikális szervezet vezetője. (MTI/AFP/AP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS