2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Medvegyev: Európa biztonsága bánná, ha Ukrajna és Grúzia NATO-tag lenne

2008. március 25. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Dmitrij Medvegyev szerint aláásná Európa biztonságát, ha a NATO felvenné tagjai közé Ukrajnát és Grúziát.

A megválasztott orosz elnök kedden, egy héttel az észak-atlanti szövetség bukaresti csúcsértekezlete előtt beszélt erről a Financial Timesnek adott nyilatkozatában. "Egyetlen állam sem örül annak, ha egy katonai tömb, amelynek ő nem tagja, közel kerül a határaihoz" - mondta Medvegyev a brit lapban kedden megjelent interjúban.

Ukrajnának már csak azért sem kellene NATO-tagságra törekednie, mert az ország lakosságának nagy hányada (főleg az orosz ajkúak lakta keleti országrészben) ellenzi ezt az elképzelést - vélekedett a március 2-i elnökválasztáson megválasztott Medvegyev, aki május 7-én veszi át hivatalát elődjétől, mentorától, Vlagyimir Putyintól. Szavai szerint legalábbis népszavazást kell rendezni a kérdésről, ha Ukrajna demokratikus országként akar eljárni.

A NATO-tagállamok vezetői az április 2. és 4. között tartandó bukaresti tanácskozáson várhatóan megvitatják a két volt szovjet tagköztársaság Nyugat-barát vezetőinek azt a kérését, hogy indítsák el Ukrajna, illetve Grúzia NATO-hoz való csatlakozásának folyamatát. Washington támogatásáról biztosította az ukrán és a grúz törekvést. George Bush amerikai elnök a múlt héten találkozott Grúzia elnökével Washingtonban, s felkeresi Ukrajnát, még mielőtt Bukarestbe utazna a csúcsértekezletre. Néhány európai NATO-tagállam hűvösen fogadta Ukrajna és Grúzia vezetőinek ajánlkozását.

Moszkva már az 1990-es években is ellenezte, hogy a NATO tagjai közé fogadja a korábban szovjet érdekszférába tartozó közép- és kelet-európai országokat, de nem tudta ezt megakadályozni. Most elszántnak látszik arra, hogy az országban tapasztalható gazdasági fellendülés nyomán magabiztosabb külpolitikát folytasson, s megakadályozza Ukrajna és Grúzia NATO-taggá válását.

Orosz érvelés szerint fennáll annak eshetősége, hogy az Egyesült Államok ukrán és grúz földre telepítené nukleáris arzenáljának egyes elemeit, fenyegetve Oroszország biztonságát és felborítva a kényes hadászati egyensúlyt. Mivel Vlagyimir Putyin orosz államfő meghívást kapott a NATO csúcsértekezletére, és el is fogadta az invitálást, alkalma lesz ott kifejteni az orosz ellenzés indokait. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS