2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

McCain alulmaradna Clintonnal és Obamával szemben is

2008. március 19. 19:28, utolsó frissítés: 19:28

John McCain, az amerikai Republikánus Párt valószínű elnökjelöltje alulmaradna, ha ma tartanák az elnökválasztást, akár Hillary Clinton, akár Barack Obama lesz a demokrata elnökjelölt - derült ki a Survey USA intézet szerdán ismertetett felméréséből.

A Survey USA átfogó - 30 ezer emberre és mind az 50 szövetségi államra kiterjedő - felmérése szerint Obama biztosabb győzelmet aratna, mint Clinton: előbbi 280-258, utóbbi 276-262 arányban nyerne McCainnel szemben.

A felmérés azt mutatja, hogy a demokraták sok olyan "vörös" államban győznének, amely több választás óta a republikánus jelöltet támogatta. Obama több vörös államban nyerne, mint Clinton, egyebek között lekörözné McCaint Nevadában, Új-Mexikóban, Coloradóban, Észak-Dakotában. Az első mandátumos illinois-i szenátor győzne mindhárom nyugati parti államban, Indiana kivételével az egész Közép-Nyugaton és az észak-keleti államok többségében.

Az elnökválasztás eredményét ebben a korai időszakban azért is nehéz megjósolni - értenek egyet szakértők -, mert Obama és Clinton elkeseredett küzdelmet vív a jelöltségért. Ebből a harcból pedig erősen megosztva és meggyengülve kerülhet ki a Demokrata Párt. John McCain arizonai szenátornak viszont még egyesítenie kell a Republikánus Pártot, amelynek konzervatív magja mindeddig nem igyekezett felzárkózni mögötte.

Annak ellenére, hogy a népszerűtlen iraki háború és a gazdasági recesszió miatt kedvezőtlenek a feltételek a republikánus jelölt győzelméhez, a jelentős közvélemény-kutatók nagyon szoros eredményt jósolnak: a Gallup és a Rasmussen múlt heti eredményei szerint McCain és Obama, illetve Clinton támogatottsága között szinte alig mérhető a különbség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS