2019. március 20. szerdaKlaudia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai kézen Moszul és Kirkuk is

2003. április 11. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Kisebb számú amerikai katona és kurd harcos vonult be csütörtök este Moszulba, Irak harmadik legnagyobb városába, ahol a "lakosság üdvözölte õket" -- közölte Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Az amerikai különleges erõk és a szárazföldi haderõ egységei iraki kurd harcosokkal együtt csütörtökön bevonultak Kirkukba is.
Az iraki hadsereg 5. hadtestének parancsnoka és a moszuli fõkormányzó megadási szándékukat jelezték, az amerikai szárazföldi erõk 173. légi szállítású dandárjának katonái és kurd pesmergák ezután léptek a város területére. Rumsfeld a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az amerikai erõk egyeztetnek a török kormánnyal is.

Stanley McChrystal tábornok, a vezérkari fõnökök egyesített bizottságának mûveleti aligazgatója és Victoria Clarke szóvivõ nem mondta meg, hogy az amerikai katonák vagy a kurd harcosok ellenõrzik-e az észak-iraki várost és kõolaj-kitermelõ központot. A legjelentõsebb iraki kurd erõ, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) vezetõje, Dzsalal Talabani ugyanakkor parancsot adott harcosainak, hogy péntek reggel vonuljanak vissza Kirkukból.

McCrystal vezérõrnagy elmondta, hogy Irak északi részén az amerikai erõk keményen támadják az iraki Köztársasági Gárda és a reguláris hadsereg megmaradt egységeit. A szíriai határ közelében lévõ iraki állásokat is bombázott csütörtökön a szövetséges légierõ, hogy megakadályozza a Szaddám Huszeinhez hû erõk elmenekülését az országból, illetve a határ szíriai oldaláról érkezõ harcosok belépését Irakba - derült ki az amerikai középsõ parancsnokság katari parancsnoki vezetési központjában tartott csütörtöki tájékoztatón. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS