2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Obama nem lenne alelnök Clinton mellett

2008. március 11. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Barack Obama hétfőn kijelentette: esze ágában sincs vetélytársa, Hillary Clinton mellett alelnökjelölt lenni.

Az afro-amerikai szenátor egy nappal a Mississippi állambeli előválasztási forduló előtt világossá tette: a demokratáknak választaniuk kell közte és a volt first lady között.

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök az utóbbi hetekben többször is arról beszélt: ha Hillary és Obama közösen indulnának, magabiztosan győznének a novemberi elnökválasztáson a republikánus John McCainnel szemben.

A Mississippi állambeli Columbusban kampányoló Obama közölte: ő az, aki eddig több államban győzött, több szavazatot és küldöttet szerzett.

"Nem értem, miképpen lehetséges, hogy valaki, aki a második helyen van, alelnökséget ajánl az első helyen állónak" - kérdezte az őt éltető tömeg előtt a szenátor, aki az ABC számítása szerint 1578 delegátussal rendelkezik, Clinton csak 1467-tel. Obama eddig 28 államban nyert, Clinton 17-ben.

"Senki ne gondolja, hogy mindkettőnket megkaphat (...) választani kell" - szögezte le, s hozzátette: "Én nem alelnök akarok lenni, én az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztjáért szálltam versenybe".

Az illionis-i szenátor tanácsadói szerint Hillary Clinton javaslata, hogy Obama esetleg alelnökjelölt lehetne mellette, riválisának gyengítését szolgálja, így igyekszik a saját oldalára állítani a bizonytalan szavazókat. Obama soha nem sugallta, hogy összeállna Hillaryval, igaz, mindeddig nem is utasította el nyíltan a lehetőséget. Néhány napja úgy fogalmazott, korai erről beszélni.

Obama hétfőn rámutatott: nincs értelme, hogy Clinton alelnökjelöltséget kínál neki, miközben azt hangoztatja, nem válna jó elnök belőle. "Ha nem vagyok felkészült, mitől lennék nagyszerű alelnök?" - kérdezte gúnyt űzve Hillary üzenetéből.

Az elemzők többsége kizárja, hogy Obama és Clinton elnökjelölt-alelnökjelölt párost alkosson, ennyire ugyanis nincs köztük baráti viszony, különösen az utóbbi hetek elmérgesedő versenyében. Obama ezenkívül tisztában van azzal, hogy igencsak korlátozott szerephez juthatna a Hillary vezette Fehér Házban, ahol az egyik legfőbb tanácsadó nyilvánvalóan a volt first lady férje, Bill lenne.

Az előválasztási versenyfutás következő fordulóját a 40 küldöttet adó, jelentős fekete népességű déli Mississippiben kedden rendezik, ahol Obama győzelmét jósolják. A Rasmussen közvélemény-kutató cég hétfői adatai szerint Obama 53-39 arányban vezeti a népszerűségi listát Hillaryvel szemben. Mississippi után a 188 küldöttet adó pennsylvaniai előválasztás következik április 22-én, ott Clinton szeretne aratni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS