2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Masszív provokációs kampány indult a ruszinok ellen Ukrajnában?

2008. március 10. 17:11, utolsó frissítés: 17:11

A ruszinok lejáratására, a kárpátaljai ruszin mozgalom élén állók nyilatkozatainak a kiforgatására, az általuk elfogadott okmányok csúsztatásos, "ruszin szeparatizmust" sugalló tálalására irányuló hírnévrontó, "masszív" provokációs kampány indult az ukrajnai sajtóban - állítja nyilatkozatában a Kárpáti Ruszin Szojm (országgyűlés) sajtószolgálata.

Az uzhgorod.net.ua ungvári internetes hírújságban vasárnap megjelent közlemény szerint a ruszinok már korábban értesültek a sajtóból arról, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) berkeiben folyik az Ukrán Nacionalisták Szövetsége-Ukrán Felkelő Hadsereg (OUN-UPA) egykor fasiszta politikát hirdető elemeinek rehabilitációja. "Ennek ellenére igencsak meglepődtünk, amikor az ukrán újságok hasábjairól az apartheid, a nemzeti hovatartozás szerinti diszkrimináció és nyílt fasizmus hírhedt szellemisége kezdett sugározni" - áll az írásban.

A nyilatkozat bizonyítékként említi az odesszai Gazeta 24 szombati írását, amely - a sajtószolgálat szerint - annak ellenére elferdítve adta közre a Szojmnak a lap kérdéseire írásban megküldött válaszait, hogy az újságíró négyszer ígérte meg: azokat nem fogják kiforgatni, s erről magnófelvétel is készült. Ennek ellenére az újság, sok más sajtóorgánumhoz hasonlóan, alattomos módon járt el a ruszinokkal, eltitkolta olvasói elől a Szojm valódi álláspontját, helyette "másodlagos frissességű kacsával" etette meg a közvéleményt - emlékeztet a közlemény.

Több tucat újság, hetilap, tv-állomás tette ugyanezt; a Szojm vezetésével készült olyan "exkluzív interjúkkal" van tele az internet, amelyeket az nem is adott - áll az írásban, amely szerint nyilvánvaló, hogy jól megtervezett összukrajnai akcióról van szó, amely a jogaikért és szabadságukért igazságos harcot folytató ruszinok lejáratását célozza.

Mindeközben eltűntek a színről az ukrán, európai és amerikai jogvédők, az összukrajnai ruszinellenes "információs banditizmus" pedig a tetőfokára hágott, amikor - a közlemény szavaival - az SZBU kijevi központja azzal, hogy minden alap nélkül figyelmeztette a Szojm egyik vezetőjét, megadta a jelet a "boszorkányüldözésre".

A Szojm sajtószolgálata azt állítja, a "demokratikus média" elutasító magatartása miatt meghiúsult minden arra irányuló kísérlete, hogy hitelesen tájékoztassa a közvéleményt a ruszinok igazságáról.

"Arra kérünk minden becsületes újságírót, politikust, jogvédőt és az európai közvéleményt, hogy segítsen nekünk, ruszinoknak, megvédeni magunkat az ukrán nacionalisták fékevesztett vádaskodásaival szemben, támogassa a ruszinokat a hatalommal, s ha lehetséges, a valóban demokratikus sajtóval való, jogegyenlőségre épülő párbeszéd megszervezésében" - olvasható a nyilatkozatban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS