2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autonómiát és nemzetiségük elismerését követelik az ukrajnai ruszinok

2008. március 07. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Kárpátalján nemzetiségük elismeréséért küzdenek a ruszinok - írta internetes kiadásában pénteken a Gazeta 24 című odesszai orosz nyelvű országos közéleti napilap.

Bevezetésként emlékeztet arra, hogy február végén Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) - az ország területi integritásának megsértését felróva - hivatalos formában figyelmeztette Dimitrij Szidor pravoszláv papot, a Kárpáti Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) elnökét, amiért február 22-i moszkvai sajtókonferenciáján kijelentette, hogy "Podkarpatszka Rusznak" (Kárpátaljának) Abháziához és Dél-Oszétiához hasonlóan joga van az autonómiára és függetlenségre. "Azt kérjük, hogy ismerjenek el bennünket önigazgatással rendelkező területként Oroszország és az EU védnöksége alatt" - idézi a lap Szidort.

Az írás szerint 2007. március 7-én a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) Kárpátalja őslakos nemzetiségének ismerte el a ruszinokat, miközben - a lap szavaival - Ukrajna a világ egyetlen országa, amely nem ismeri el külön népként a ruszinságot. Az újság emlékeztet rá, hogy az 1991-es népszavazáson a ruszinok 92,5 százaléka Ukrajna függetlensége, 78 százalékuk pedig Kárpátalja Ukrajnán belüli önkormányzati jogállása mellett tette le a voksát. Ezért ma a ruszin szervezetek mint mostoháról beszélnek Ukrajnáról, és tevékenyen együttműködnek az oroszbarát pártokkal és Oroszország hivatalos szervezeteivel - mutat rá a lap, emlékeztetve: a 2001-es népszámláláskor Kárpátalján mintegy tízezren vallották magukat ruszinnak.

Az újság idézi a szojmnak Ukrajnával szemben támasztott követeléseit, köztük az 1945-ben megszüntetett ruszin nemzetiség visszaállítását, a ruszin nép jogának elismerését a versailles-i, a saint-germaini és trianoni békeszerződések által kijelölt határok közötti területre, politikai és gazdasági státusának önálló meghatározására a nemzetközi jog keretein belül. Mint írja, a szojmban uralkodó vélemény szerint Ukrajna a jogaitól megfosztott ruszinok erőszakos asszimilációjával az etnocídiummal azonos cselekedetet valósít meg.

Megemlíti, hogy a szakértők általában mesterkéltnek tartják a "ruszinkérdést". Idézi Olekszandr Dergacsovot, a Politikai és Nemzetiségi Kutatóintézet munkatársát, aki szerint a közelmúltig a ruszinok követelései a kulturális autonómiára vonatkoztak, ezért esetükben hiányoznak a szeparatizmus előfeltételei. Úgy vélte, hogy a ruszinokat valakik kártyaként használják saját politikai játszmájukban. Kilétükre célozva emlékeztetett, hogy Szidor atya a 2006-os parlamenti választásokon a baloldali, oroszbarát Natalija Vitrenko kárpátaljai választási törzsét irányította. Ugyanakkor - tette hozzá - a szojm alternatív szervezete, a Ruszin Néptanács vezetője az a Jevhen Zsupan, akit a Mi Ukrajnánk (NU) színeiben választottak meg a kárpátaljai megyei tanács képviselőjévé. Ő kezdeményezte tavaly a nagy port felvert határozat elfogadását a ruszinok elismeréséről.

A Nemzetiségi és Vallásügyi Állami Bizottság illetékesei viszont azt közölték a lappal, hogy a ruszinok nem ismerhetők el önálló nemzetiségként, mert ehhez hiányzik a jogalap, s az csak népszámlálással hozható létre, amikor az egyének maguk vallják meg a nemzetiségüket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS