2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra kéne közölni az európai sajtóban a Mohamed-karikatúrákat?

2008. február 27. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

A dán újságok példáját követve minden európai lapnak közölnie – vagy újra közölnie – kellene a két éve nagy vihart kavart karikatúrákat Mohamed prófétáról, idézett egy berlini kormánytagot szerdán egy német lap. A miniszter tárcája cáfolta a hírt.

Az iszlám világban nagy felháborodást kiváltó rajzok először 2006-ban egy dán lapban jelentek meg, majd több más dán és külföldi újság is megjelentette őket. Idén februárban, miután ismertté vált, hogy meg akarták gyilkolni az egyik karikatúra rajzolóját, a szolidaritás jeleként az egyik karikatúrát az összes dán lap leközölte, némelyik már másodszor.

"Tiszteletre méltónak tartom, hogy minden dán lap lehozta őket, azon az alapon: nem hagyjuk megosztani magunkat" – mondta a Die Zeit szerint Wolfgang Schäuble. A hetilap előzetesen közölt részleteket a Leben című magazinjának adott nyilatkozatból. Az idézet azzal folytatódott:

"tulajdonképpen minden európai újságnak ki kellene nyomtatnia őket, azzal a magyarázattal: mi is szánalmasnak tartjuk ezeket a karikatúrákat, de a szólásszabadság gyakorlása nem ok az erőszakra".

A belügyminisztérium határozottan cáfolta, hogy Schäuble a rajzok közlésére buzdította volna a lapokat. "Ez egyáltalán nem igaz" – fogalmazott szóvivőjük. A miniszter – mondta –csupán állást foglalt a sajtószabadság mellett egy íróval folytatott vitában, és úgy vélekedett, hogy a sajtószabadságból nem szabad engedni.

A dán lapokban ismét lehozott rajz a prófétát a fején meggyújtott kanócos, bomba formájú turbánnal ábrázolja. Ez és 11 másik karikatúra 2006-ban erőszakos tiltakozásokat váltott ki szerte a muzulmán világban. Újabb megjelentetése ismét kiváltotta az arab-muzulmán világ haragját, az elmúlt napokban számos országban tartottak tiltakozó akciókat, de eleddig erőszakos cselekmények nélkül. (mti/ap/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS