2018. május 23. szerdaDezső
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belgrádban sem találják a daytoni szerződés eredetijét

2008. február 19. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Belgrádban sem találják az 1992 és 1995 közötti boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés eredeti példányát. A külügyminisztériumban és a miniszterelnöki hivatalban sincs a dokumentum, amelyet a volt Jugoszlávia kapott a szerződés aláírása után - írta keddi számában a Politika című kormányközeli napilap.

Múlt héten a szarajevói államelnökség jelentette be, hogy nyoma veszett a békemegállapodás Bosznia-Hercegovinának átadott példányának.

Goran Svilanovic volt jugoszláv külügyminiszter az újságnak elmondta, hogy a 2000 őszén Belgrádban bekövetkezett politikai fordulat után, amikor a szerződést ratifikálásra be kellett terjeszteni a jugoszláv parlament elé, Franciaországtól kért egy fényképmásolatot a dokumentumról.

A daytoni békeszerződést 1995 decemberében Párizsban írta alá Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Horvátország akkori elnöke: Alija Izetbegovic, Slobodan Milosevic és Franjo Tudjman. A megállapodás képezi alapját Bosznia-Hercegovina mai bonyolult államalakulatának, amelyet két entitás, a Horvát-Muzulmán Föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság, valamint egy bosnyák, horvát és szerb tagból álló háromfős államelnökség alkot. (MTI/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS