2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erősödött Hollandiában az iszlámellenesség

2008. február 13. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Az elmúlt években jelentősen erősödött Hollandiában az iszlámellenesség - állapította meg kedden közzétett országjelentésében a strasbourgi székhelyű Európa Tanácshoz kapcsolódó Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI).

A jelentés szerint a 2001. szeptember 11-i amerikai repülőgépes terrortámadások óta, és különösképpen Theo van Gogh - iszlámellenesként azámon tartott - filmrendező 2004-es meggyilkolása után Hollandiában megszaporodtak az olyan rasszista erőszakos cselekmények, amelyek a muszlim lakosság ellen irányultak. A muszlimokat azonban a rendőri és egyéb biztonsági szervek is aránytalan mértékben vették célba - teszik hozzá a tanulmány szerzői.

Emellett - olvasható a dokumentumban - a közéletben is elterjedtek a mohamedánokkal szembeni sztereotíp, előítéletes megállapítások, és a vezető pártok ritkán lépnek fel a rasszista, megbélyegző hangnem ellen.

A jelentés elmarasztalja a holland médiát is, mondván, a tömegtájékoztatásban összekapcsolják az iszlámot a terrorizmussal, és a lakosság gondolkodását egyre erősebben jellemzi a muszlimoktól való félelem.

Hollandia hagyományosan liberális, más kultúrákat könnyen befogadó ország, és 16 millió lakosa közül ma már közel egymillió muszlim vallású. Újabban egyre gyakrabban kap hangot a közéletben az ország "iszlámosodása" miatt érzett aggodalom.

Az ECRI a jelentéshez kapcsolt ajánlásában felszólítja a holland hatóságokat, hogy határozottabban lépjenek fel a muszlimok ellen irányuló, rasszista motivációjú bűncselekményekkel szemben, egyúttal pedig ragadjanak meg minden lehetőséget a nyilvános vitára, amelyben érvelhetnek az általánosítások, illetve az iszlám és a terrorizmus összekapcsolása ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS