2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meg akarták gyilkolni a Mohamed-karikatúrák szerzőjét

2008. február 12. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Őrizetbe vett a dán rendőrség kedden három személyt, akit azzal gyanúsít, hogy tervet szőtt a nemzetközi felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának a meggyilkolására.

A hatóságok hosszú megfigyelés után Arhus városban vették őrizetbe a gyanúsítottakat: két tunéziai állampolgárt, valamint egy marokkói származású dán állampolgárt - jelentette be kedd délutáni közleményében Jakob Scharf, a rendőrség hírszerző szolgálatának (PET) vezetője. Az első hírek még négy gyanúsított letartóztatásáról szóltak.

A 40 éves dán állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy megszegte az ország terrorizmusellenes törvényét, de kihallgatása után valószínűleg szabadon engedik, ami a vizsgálat folytatását nem érinti. A két tunéziait kiutasítják Dániából, mert kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra - közölte Scharf. A tervezett gyilkosság célpontjának tartott karikaturista kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A PET közleményében "megelőző" jellegűnek nevezte a rendőrségi akciót, amelyet azzal indokolt, hogy "még korai szakaszában leállítsák a gyilkosság megtervezését és kivitelezését". Hangsúlyozta, hogy Dániában a terrorveszély általános szintje nem változott.

A tizenkét Mohamed-karikatúra a Jyllands-Posten című dán konzervatív újságban jelent meg 2005. szeptember 30-án. A karikatúrákat több nyugat-európai újság is leközölte, amire a muszlim világ óriási felháborodással és tiltakozással reagált.

A Jyllands-Posten honlapján az olvasható, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottak a legnagyobb vihart kavaró, 73 éves Kurt Westergaard dán karikaturistát akarták megölni, akinek rajza Mohamed prófétát bombával a turbánjában ábrázolta. Westergaard és felesége több mint három hónapja szigorú rendőri védelemben részesül, és a házaspár többször kényszerült lakóhelyet váltani azóta, hogy a hatóságok felfedték a gyilkosság tervét.

"Természetes, hogy féltem az életemet, amikor a rendőrség szerint bizonyos személyek konkrét tervet dolgoztak ki a meggyilkolásomra" - idézte az újság honlapja Westergaard nyilatkozatát. "Ennek a botránynak a hatásait most már egész hátralévő életemben érezni fogom. Elkeserítő, de ez részévé vált az életemnek" - tette hozzá. (MTI/Reuters/AFP/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS