2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP a bioüzemanyag-politika sürgős felülvizsgálatát akarja

2008. február 01. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Az Európai Parlament állásfoglalást adott ki a bali konferencia eredményei kapcsán. A képviselők szerint az iparosodott országoknak 2020-ig legalább 30, 2050-ig pedig 60-80 százalékkal kell csökkenteniük károsanyag-kibocsátásukat 1990-hez képest. A parlament az EU bioüzemanyag-politikájának sürgős felülvizsgálatát akarják.

A parlament üdvözli a konferencia döntését, mely szerint hivatalos tárgyalási folyamatot indítanak a 2012 utáni időszakra vonatkozó nemzetközi, éghajlattal kapcsolatos megállapodásról, és azt is, hogy a bali cselekvési terv világos menetrendet tartalmaz.

A képviselők sajnálják, hogy a tervben „nem volt lehetséges az üvegházhatású gázok szükséges csökkentésével kapcsolatosan egyértelmű tudományos utalásokat tenni; ugyanakkor üdvözlik, hogy a kiotói jegyzőkönyv aláírói elismerték, 2020-ra el kell érni az iparosodott országok együttes kibocsátásának az 1990-es szinthez képesti 25–40 százalékos csökkentését”.

Az EP szerint „az iparosodott országoknak – a kiotói jegyzőkönyvet eddig még nem ratifikáló országokat is beleértve – vezető szerepet kell játszaniuk az éghajlatváltozás világszintű megfékezésében, és el kell kötelezniük magukat, hogy kibocsátásukat 1990-hez képest 2020-ra legalább 30, illetve 2050-re 60-80 százalékkal csökkentik”.

A képviselők úgy vélik, a következő, Poznanban tartandó konferenciának a fejlődő országokra kellene összpontosítania. Ezekben az államokban ugyanis „komoly erőfeszítések szükségesek az erdőirtás megszüntetésére és a fenntartható erdőgazdálkodás ösztönzésére, az alkalmazkodás finanszírozására, valamint a tiszta technológiák jobb átadására és felhasználására irányuló ösztönzőkkel kapcsolatos tényleges haladás érdekében” - így a szöveg. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS