2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kenyában megöltek egy képviselőt, több mint 900-an haltak meg az összecsapásokban

2008. január 29. 10:49, utolsó frissítés: 10:51

Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. Mugabe Were az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) tagja volt. Hétfő éjjel lőtték le a Nairobi külvárosában fekvő házánál, amikor a kapuhoz közeledett. A kenyai rendőrség nem zárja ki a politikai indítékot sem.

Kedd reggel a nyugat-kenyai Kisumuban a rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel és könnygázzal próbálta feloszlatni a gyilkosság miatt feldühödött ellenzékiek tüntetését. "Először a hozzánk hasonló hétköznapi embereket kezdték el öldösni, most már a vezetőinkre is vadásznak. Ebbe nem fogunk beletörődni" - mondta az egyik demonstráló.

Raila Odinga, az ODM vezetője nyugalomra, az erőszak mellőzésére szólította fel az embereket.

A kelet-afrikai országban eddig egyetlen politikusnak vagy hivatalos személynek sem esett bántódása a december 27-i elnökválasztás után kirobbant erőszakos eseményekben. Az összetűzések azonban már több mint 900 ember életét követelték, és mintegy 250 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Folytatódtak a zavargások kedden a Nairobitól 90 kilométerre északnyugatra fekvő Naivasha nyomornegyedeiben is. Sűrű füstfelhő borította el az eget, mert a kikuju törzs helyi tagjai a rivális luo törzshöz tartozók bútorait az utcákra hordták, és felgyújtották, bosszúból az ellenük elkövetett korábbi erőszakos cselekményekért. A város több sikátorát kőből épített torlaszokkal zárták le, az utcákat bozótvágó késekkel és vasrudakkal felfegyverzett emberek járták.

Hétfőn legalább kilenc ember vesztette életét hétfőn a nyugat-kenyai Rift Valley tartományban zajló törzsi összecsapásokban, illetve a zavargások résztvevői elleni rendőri beavatkozásokban. Rendőri források két német állampolgár meggyilkolásáról is beszámoltak; ezt a német külügyminisztériumnak még nem sikerült megerősítenie. (MTI/AFP/Új Kína/AP, MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS