2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németországba megy a nápolyi szemét

2008. január 22. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Nagy mennyiségű olasz szemét érkezett az elmúlt napokban Németországba, és a szállítások mind a mai napig tartanak. A Süddeutsche Zeitung keddi információi szerint Nápolyból, illetve Campania tartományból naponta változatlanul két vonat érkezik a lipcsei, valamint a bremerhaveni szemétégető telepekre, összesen 1500 tonna háztartási hulladékkal.

A liberális német napilap a szállításokat szervező Ecolog nevű olasz cég egyik vezetőjétől szerezte az erre vonatkozó információkat. Romano Prodi olasz miniszterelnököt idézve az újság hangoztatta: "a szégyen vonatai" ismét közlekednek.

Az Ecolog szóban forgó menedzsere a lapnak azt nyilatkozta: "Szó sincs szégyenről. A németek tulajdonképpen büszkék lehetnek, elvégre ragyogó üzletet kötöttek. S minden kilogramm, Németországba érkező szemét eggyel kevesebb a camorra számára, amely Campaniában a szemétüzletet ellenőrzése alatt tartja."

A szállítások hosszabb-rövidebb megszakításokkal 2001 óta tartanak. A német partnerek számára valóban kiváló üzletről van szó. A bremerhaveni, illetve a lipcsei partnercégek a mostani szállításokkal naponta összesen csaknem 200 ezer eurót kasszírozhatnak - írta a Süddeutsche Zeitung.

2006-ban - mint az újság értesült - összesen 18 millió tonna szemét érkezett Németországba, ebből 5,6 millió tonna mérgező, úgynevezett különleges szemét volt. Az import legnagyobb része uniós tagállamokból, elsősorban Hollandiából származott. De érkezett szemét az országba a világ más tájairól is. Németországban kereken 70-et tesz ki a korszerű szemétégető létesítmények száma, s további 80 áll tervezés alatt. Mindenekelőtt a szabad kapacitásoknak köszönhetően virágzik a szemétüzlet Németországban.

Toxikológusok és környezetvédő szervezetek ugyanakkor mind élesebben tiltakoznak a szemétszállítások ellen, figyelmeztetve a szemétégető telepek környékén lakók egészségének állandó veszélyeztetettségére. A szemétégetés során ugyanis olyan veszélyes anyagok szabadulnak fel, amelyek bizonyítottan rákot okozhatnak, s növelhetik a torzszülöttek születésének gyakoriságát az érintett lakosságon belül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS