2018. július 23. hétfőLenke
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kenya: könnygázat és nemiszerv-csonkítást is bevetnek a riválisok

2008. január 22. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Könnygáz bevetésével oszlatott föl a kenyai rendőrség egy Mwai Kibaki elnök melletti pár száz fős szimpátiatüntetést kedd reggel Nairobiban.

A december 27-i elnökválasztás után súlyos belpolitikai válság robbant ki amiatt, hogy az ellenzék szerint az elnök csalt a voksolásnál. Az ellenzéki tiltakozások erőszakba torkollottak; a politikai-etnikai-törzsi jellegű összecsapásokban


már több mint 700-an vesztették életüket.

A kenyai polgárháborúban a körülmetélést hagyományosan gyakorló kikuju törzs egy fegyveres bandája, a Mungiki a nemi szervek csonkolását is fegyverként használja a rivális luó törzs tagjai, férfiak és nők ellen egyaránt. (A kikuju törzshöz tartozik a hivatalban lévő Mwai Kibaki, riválisa, Raila Odinga ellenzéki elnökjelölt pedig luó törzsbeli.)

A csonkolásba szemtanúk szerint az áldozatok gyakran bele is halnak. A Mungiki banda egyik tagtoborzója is megerősítette, hogy a tagok "kényszerű körülmetélést" alkalmaznak egyeseken. Az egyik kórházban egy orvos két, a péniszén súlyosan megsebesült férfit műtött meg. Az egyik nairobi hullaházban a vérontása kezdete óta beszállított 78 holttest közül két férfit kegyetlen módon körülmetéltek, mielőtt élve feldaraboltak.

A Pennsylvaniai Egyetemen biológiát tanító kenyai Edward Omolo azt mondja, hogy húsz olyan emberről, köztük a saját nagybátyjáról tud, akik a kényszer-körülmetélésbe haltak bele. (mti/ap, mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS