2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civilizációk Szövetségének Fóruma: a terrorizmus elleni küzdelem új útja?

2008. január 16. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Kedden Madridban megalakult a Civilizációk Szövetségének Fóruma nevű, ENSZ-égisz alatt működő nemzetközi fórum. Annak az elképzelésnek a jegyében jött létre, hogy a népek közti ellentétek gyökereinek feltárásával, illetve a kultúrák közti párbeszédek szervezésével elő lehet segíteni a különböző kultúrák békés egymás mellett élését, és ezzel mérsékelni lehet a terrorizmus veszélyét. A fórum szervezői szerint ez a kezdeményezés a terrorizmus elleni küzdelem "alternatív útja" lehet.

Magyarország tudományos eszközökkel jelentősen elősegítheti e párbeszédet komoly civilizációs kutatásai révén - mondta Göncz Kinga külügyminiszter. Megemlítette ezzel összefüggésben a World Science Forum elnevezésű nemzetközi tudományos tanácskozássorozatot, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia szervez az UNESCO-val, a Tudomány Nemzetközi Tanácsával (ICSU) és az Európai Unióval karöltve.

José Luis Rodríguez Zapatero
spanyol kormányfő, a nemzetközi fórum kezdeményezője abban fogalmazta meg a fórum célját, hogy küzdjön a türelmetlenség, a radikalizmus, a fundamentalizmus ellen. Meg kell mutatnia, hogy van mód együttműködésre az iszlám világa és a nyugati világ között, hogy nem elkerülhetetlen a civilizációk összecsapása - mondta megnyitó beszédében.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki annak idején elsőként biztosította támogatásáról Zapatero elképzelését, felhasználta az alkalmat, hogy hazája európai uniós tagfelvételéért "kampányoljon". "Törökország belépése az Európai Unióba világosan jelezné, hogy lehetséges a civilizációk szövetsége" - érvelt.

A szerdán befejeződő alakuló ülésen várhatólag határoznak egy olyan online fórum létrehozásáról, amelyen a tömegtájékoztató eszközök dolgozói gyorsan beszerezhetik szakértők kommentárjait fontos nemzetközi kérdésekről. Egyebek között az lenne ennek a célja, hogy a média - a szakértők tanácsai alapján - elkerülhesse olyan feszültségek és válságok előidézését, amilyet például a Mohamed prófétáról közölt karikatúrákkal váltottak ki egyes európai lapok a muzulmán világban.

Katar már bejelentette: kezdeményezi egy olyan hálózat létrehozását, amely segít fiatal közel-keleti és észak-afrikai araboknak, hogy munkát találjanak vagy önálló vállalkozást indítsanak. Ezzel a katari kormány szerint mérsékelhető lenne a fiatal arab nemzedékek csalódottsága és marginalizációja, és ezáltal szűkíthető lenne a szélsőséges politikai magatartásformák társadalmi bázisa.

Zapatero spanyol miniszterelnök 2004 szeptemberében, a világszervezet közgyűlésének 59. ülésszakán kezdeményezte e fórum megteremtését, néhány hónappal azután, hogy iszlamista terroristák 191 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletsorozatot követtek el (2004. március 11-én) a spanyol főváros vasúti hálózatán.

Eddig több mint hetven ország csatlakozott kezdeményezéséhez, és az ENSZ is hivatalos támogatásáról biztosította a civilizációk szövetségének programját, illetve a program megvalósítására létesített fórumot. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS