2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jót tesznek a kelet-európaiak a brit gazdaságnak

2007. december 28. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Jelentősen javítják a külföldi - zömmel kelet-európai - munkavállalók a brit gazdaság teljesítményét jövőre, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég csütörtökön kiadott előrejelzésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) jelentése szerint az EU 2004-es bővítése, valamint Románia és Bulgária idei felvétele még a következő években is komoly utánpótlást biztosít szakképzett és szakképzetlen munkaerőből a brit gazdaságnak.

Jóllehet jövőre várhatóan 330 ezer brit állampolgár vándorol ki az országból, a tömeges bevándorlás révén nettó 220 ezerrel növekszik a brit munkaerő-állomány 2008-ban, a CEBR prognózisa szerint.

Az erőteljes munkaerő-beáramlás jövőre 0,3 százalékpontot fog hozzáadni a brit GDP-érték növekedéséhez, amelynek üteme így 1,8 százalék lesz. Jövőre a gazdasági növekedés üteme Nagy-Britanniában is minden bizonnyal lassul az idei, mintegy 3 százalékról, de a bevándorlók nélkül 1,5 százalékos lenne csak a jövő évben, áll a csütörtökön kiadott előrejelzésben.

Ez azt jelenti, hogy a bevándorlók a következő három évben összesen 9 milliárd fonttal (3600 milliárd forinttal) gyarapítják a bruttó termelési értéket a brit gazdaságban.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlegének múlt heti londoni előrejelzése szerint ha a bevándorlás az elmúlt két év ütemében - vagyis a kelet-európaiak által alaposan gyorsított sebességgel - növekszik a következő tíz évben, a bérleszorító hatás miatt a brit gazdaság inflációs nyomás nélküli potenciális évi növekedése 3 százalékos lehet ebben az időszakban. Ha teljesen megszűnne a külföldi munkaerő bevándorlása, ugyanezen időtávon az inflációs kockázat nélküli éves átlagos növekedés csak 2,2 százalék lenne. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS