2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kell a szerbeknek az EU, ha elveszítenék Koszovót

2007. december 28. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

A szerb parlament szerda este elsöprő többséggel elfogadott határozatában közvetve elutasította az ország európai uniós és NATO-tagságát arra az esetre, ha a nyugati országok elismernék Koszovó függetlenségét.

A 250 tagú szerb törvényhozás rendkívüli ülésén 220 támogató és 14 ellenszavazattal fogadta el a dokumentumot. A határozatot a jobbközép kormánykoalíció pártjai - köztük a koalíció két vezető pártja, az Európa-barát Boris Tadic elnök és a Vojislav Kostunica kormányfő pártjai -, az ellenzék soraiból pedig az ultranacionalista szerb radikálisok és a szerb szocialisták is megszavazták. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) három képviselője tartózkodott.

A határozat leszögezte, hogy a Szerbia által aláírandó minden szerződésnek - beleértve az Európai Unióval (EU) megkötni kívánt stabilizációs és társulási megállapodást is - összhangban kell állnia az ország szuverenitásának és területi épségének megőrzésével. Belgrád ezzel elutasította, hogy olyan egyezményt írjon alá, amely nem ismeri el fennhatóságát a Szerbiából kiszakadni akaró, albán többségű Koszovó tartomány felett.

Az Európai Unió egyik brüsszeli szóvivője csütörtökön szűkszavúan reagált a szerb parlamenti határozatra. "Álláspontunk változatlan: Szerbiának - csakúgy, mint a többi nyugat-balkáni államnak - Európában van a jövője, és ezt nem kellene összekapcsolni Koszovóval" – mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS