2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kurdok is harcolnak Szaddám ellen

2003. március 28. 18:15, utolsó frissítés: 23:19

Az iraki rezsim ellen küzdõ kurd harcosok csoportjai jelentõsen elõrehaladtak az észak-iraki Kirkuk városa irányában – jelenti az AFP Banmakánból. Az iraki hadsereg katonái az olajban gazdag Kirkuknál az amerikai bombázásokat követõen számos állásukat feladták.

A hét elején megnyitott északi fronton az elsõ jelentõs hadmûveletet végrehajtó katonai egység a Szaddám Huszeinnel szemben álló kurd hazafias szervezet, az UPK fegyvereseibõl áll, akiket Washington szövetségeseinek tekint. A harcosok 20 kilométerre közelítették meg a Bagdadtól 300 kilométerre fekvõ Kirkukot a péntekre virradó éjjelen. Ellenõrzésük alá vonták a várostól Karah Anzsirt, miután megtisztították a környéket a gyalogsági- és harckocsiaknáktól, amit a visszavonuló iraki erõk hagytak hátra. Az Észak-Irak jelentõs részét ellenõrzõ kurdok azt szeretnék, ha a háború után a vagyes lakosságú, szunníták és kurdok lakta Kirkuk egy föderális állam fõvárosa lenne. A városban több mint 10 ezer kurd lett a Szaddám ''arabizációs'' politikáját követõ embervadászatok áldozata.

Kérdéses, hogy Ankara milyen szemmel fogja nézni, ha az iraki olajtermelés egyharmadát biztosító Kiruk az önálló államot tervezõ kurdok kezére kerül, anyagi forrást is biztosítva terveik megvalósításához. Vitatott, hogy milyen létszámban és milyen céllal lépték át a határt török csapatok Észak-Irakban. Az iraki hadmûveleteket irányító amerikai parancsnokságot egyelõre vajmi kevéssé érdekli a kurd vagy a török jövõkép: egyelõre egy ezrednyi ejtõernyõs amerikai katona bevetését tervezik Kurdisztánban, avagy az észak-iraki területeken. A puszta tény, hogy az iraki katonák feladták állásaikat, meghazutolja a rezsim által hirdetett, végsõkig tartó harc elvét, s a szövetségesek e meghátrálásból rögtön tõkét kezdenek kovácsolni. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS