2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csádi gyerekcsempészügy: 8 év kényszermunka a francia vádlottaknak

2007. december 27. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

Nyolc évi kényszermunkára ítélte a n'djamenai büntető törvényszék szerdán az emberrablással vádolt hat francia állampolgárt. A francia külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Párizs kérni fogja a francia állampolgárok Franciaországba szállítását. A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett.

Ngarhondo Djidé, a törvényszék elnöke elmondta: a testület bűnösnek találta a hat franciát "családi jogállás jogellenes megváltoztatása céljából elkövetett gyermekrablás" bűnében, illetve "fizetés nélküli távozás" vétkében.

Előzőleg a csádi büntető törvényszék főügyésze héttől tizenegy évig terjedő, kényszermunkával járó börtönbüntetést kért a Zoé Bárkája nevű francia civil szervezet tagjainak perében szerdán. Beassoum Ben Ngassoro főügyész indítványozta: a bíróság állapítsa meg a hat francia bűnösségét emberkereskedelemmel kapcsolatos gyermekrablási kísérlet, csalás, közokirat-hamisítás és "fizetés nélküli távozás" bűnében.

A hat francia péntek óta áll a bíróság előtt azzal a váddal, hogy 103 gyermeket akartak Csádból Franciaországba szállítani. A vádlottak szerint a gyermekek a szomszédos Szudánból, a polgárháború sújtotta Dárfúr tartományból származó árvák voltak. Életkoruk 1-10 év között van.

A csádi kormányra rendkívüli nyomás nehezedett a közvélemény részéről, hogy példás ítélettel sújtsák a Zoé Bárkájának tagjait. Egyes feltételezések szerint Párizs és N'Djamena olyan egyezséget kötött, amelynek értelmében a hat francia várhatóan visszatérhet Franciaországban vagy kétoldalú igazságszolgáltatási megállapodás útján, vagy Idriss Deby csádi elnök megkegyelmez nekik. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS