2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin lesz a Gazprom elnöke?

2007. december 21. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő lehet az elnökválasztás után a Gazprom gázipari vállalat elnöke, miután Dmitrij Medvegyev orosz államfőként lemond e tisztségéről, állította pénteken elemzőkre és tisztségviselőkre hivatkozva a Vedomosztyi című moszkvai lap.

Medvegyev csütörtökön jelentette ki, hogy az elnök e tisztsége mellett nem folytathat egyéb tevékenységet, tehát ő maga, államfővé választása esetén elhagyja a Gazprom elnöki tisztségét. Miután a december 2-i parlamenti választáson a dumában alkotmányos többséget szerzett Egységes Oroszország párt Medvegyevet jelölte - három más párt támogatásával - államfőnek, és Putyin is támogatásáról biztosította a jelölést, úgyszólván biztosra vehető, hogy Medvegyev meg is nyeri a március 2-i elnökválasztást.

Medvegyev bejelentése nyomán mindenesetre találgatások kezdődte, hogy ki lép majd a helyére a Gazprom élén, s a legtöbb szakértő Vlagyimir Putyint látja a legvalószínűbb jelöltnek. Őt ugyanis Medvegyev elnökké választása esetére felkérte kormányfőnek, és Putyin a napokban vállalta is ezt. E lehetséges változatot több elemző, és többek között egy Medvegyev köreihez tartozó forrás is megerősítette a lapnak, míg egy Kremlbeli forrást azt állította: nem kizárt, hogy előbb átmenetileg más látja el a feladatot, és utána következik Putyin.

A miniszterelnöknek az elnökkel ellentétben lehet "mellékállása": Mihail Fradkov nemrég távozott kormányfő például a Vnyesekonombank felügyelő bizottságának elnöke volt.

Más források szerint azonban Medvegyev helyét Putyinon kívül más magas beosztású tisztségviselő is elfoglalhatja, hiszen neki miniszterelnökként amúgy is lesz befolyása a Gazpromra. Egy Kremlbeli forrás kétkedően nyilatkozott arról, hogy kell-e Putyinnak egyáltalán ilyen feladat. Medvegyev ugyanis igen aktívan részt vett az igazgatótanács munkájában, a konszern irányításában, de még a Gazpromot érintő nemzetközi tárgyalásokon is, noha az energiaügyi kérdések nem hozzá tartoztak a kormányban, amelynek most első miniszterelnök-helyettese. De ő irányította a Gazprom-részvények kereskedelmének liberalizálását, többször útját állta a Gazprom szétszabdalására irányuló kísérleteknek, és harcolt azért, hogy a gázárak 2011-re az európai szintre emelkedjenek.

Szergej Kuprianov
, a Gazprom szóvivője és Medvegyev titkárságának illetékesei nem kívánták kommentálni a találgatásokat.

Medvegyev, egy évnyi szünettel, 2000 óta tölti be az igazgatótanács elnökének tisztségét a Gazpromnál, amelynek 50,002 százaléka van állami kézben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS