2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

62 menekülő halt meg a szlovák-osztrák határon a kommunizmus idején

2007. december 21. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Legkevesebb hatvankét ember halt meg a kommunizmus idején a szlovák-osztrák határon, amelyen péntektől megszűnik az ellenőrzés. Szlovákia - Magyarországgal és hét másik EU-tagállammal együtt - pénteken 0 órakor, tizennyolc évvel a kommunizmus összeomlása után csatlakozott a szabad mozgást lehetővé tévő schengeni egyezményhez.

A kommunizmus idején egész családok és csoportok kockáztatták életüket, hogy átjussanak Nyugatra. Azoknak, akik megpróbáltak átjutni a vasfüggöny mögé, a élesre töltött fegyverekkel felfegyverzett határőrökön kívül aknák, áram alá helyezett szögesdrótok, jelzőlámpák és keresőkutyák akadályain kellett áthatolniuk.

A határ térségébe csak politikailag megbízható emberek léphettek, így a leendő határsértőknek alapos ismeretekkel kellett rendelkezniük a terepről és a térséget magaslatokról - például a pozsonyi vagy a dévényi várból - ellenőrző határőrök mozgásáról.

A siker többnyire mégis inkább a szerencse dolga volt, mintsem a felkészülésé. Volt, amikor az időjárás volt a szökevények segítségére, volt amikor a határőrök nem léptek akcióba. Volt, aki németül akarta meggyőzni a határőröket, hogy osztrák állampolgár. Mások hajókról ugrottak a Dunába és úsztak át az osztrák partra.

Próbálkoztak vízi, szárazföldi és légi úton, de a legtöbben mégis a 106 kilométer hosszú szlovák-osztrák határ 30 kilométeres szárazföldi szakaszát választották. A szökevények között nemcsak csehszlovák, de lengyel és NDK-s állampolgárok is voltak.

A két legutolsó áldozat keletnémet volt: ők 1989-ben vízbe fulladtak a Duna átúszása közben. Sok menekülőt határőrök lőttek agyon, villamos áram végzett velük vagy megfulladtak. Voltak olyanok is, akik elfogásuk előtt öngyilkosságot követtek el.

Az ausztriai határszakaszt őrizték a legszigorúbban, katonai ellenőrzés mellett. A határőröket felhatalmazták fegyverhasználatra, ha bárki behatolt a határra. A határőrök szolgálata szintén veszélyes volt: sokan véletlenül aknára lépve, mások az áram alatt lévő kerítés javítása közben vesztették életüket.

Több mint 300-an haltak meg a volt Csehszlovákia nyugati határán 1948 és 1989 között. Sokuk nyughelye továbbra is ismeretlen.

A kommunizmus bűntetteivel kapcsolatos iratokat őrző szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete feljelentést készít elő az államhatáron történt halálesetekben felelős személyek ellen. (MTI/CTK)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS