2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Washington: "komoly aggodalomra" adnak okot a kirgizisztáni választások

2007. december 21. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Komoly aggodalmát hangoztatta csütörtökön az Egyesült Államok a hét végi kirgizisztáni parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatban; Washington szerint a voksolást szabálytalanságok kísérték.

Noha a vasárnapi választásoknak voltak ígéretes elemei, így például a választási megfigyelők akkreditálása, az Egyesült Államok összességében osztja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) értékelését – fogalmazott Sean McCormack, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

(Az EBESZ megfigyelői a voksolás másnapján közölték: a kirgizisztáni választások nem feleltek meg a szervezet demokratikus választásokkal szemben támasztott elvárásainak.)

Az amerikai külügyi szóvivő elmondta, a szavazást beárnyékolta, hogy jelentős akadályok nehezítették az ellenzéki pártok dolgát, illetve, hogy kormányzati forrásokat állítottak politikai különérdekek szolgálatába.

Mint mondta, a választási szabályok tisztázatlansága, a szavazatszámlálással kapcsolatos szabálytalanságok és a részvételre vonatkozó adatok túlbecsülése akadályát jelentették annak, hogy a választás nyíltabb, demokratikusabb legyen.

A kirgizisztáni parlamenti választásokat Kurmanbek Bakijev elnök pártja, az Ak-Zsol nyerte. A legnagyobb ellenzéki párt, az Ata-Meken a szavazatok 9,28 százalékát szerezte meg, de három régióban nem tudta összeszedni a törvényhozásba kerüléshez minden régióban minimálisan szükséges 13 500 szavazatot.

A régiós korlátozó előírást kedden törvénytelennek minősítette a legfelsőbb bíróság, így az Ata-Meken is bejutott a parlamentbe; 10-15 képviselői helye lesz a 90 fős törvényhozó testületben.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS