2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush és Rice: a NATO eltökéltsége nem lankadhat Afganisztánban

2007. december 21. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

A NATO-szövetségesek eltökéltsége nem lankadhat Afganisztánban, mert kudarc esetén az ország ismét a szélsőségesek "katlanává" válhat – figyelmeztetett csütörtökön George Bush amerikai elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter is.

Bush és Rice két külön sajtóértekezleten tette világossá: az Egyesült Államok nem engedheti meg, hogy kudarcot valljon Afganisztán, ahol az al-Kaida újjászerveződhet, hogy esetleges újabb terrortámadásokat indítson.

A The New York Times néhány nappal korábban közölt értesülést arról, hogy Amerika és a NATO teljes egészében felülvizsgálja afganisztáni küldetését, amely több jel szerint kudarccal végződhet.

Külön tanulmányok készülnek a misszió biztonsági és terrorellenes vetületének, továbbá a politikai konszolidáció és a gazdasági fejlődés esélyeinek vizsgálatára.

Bush a Fehér Házban kifejtette: a legnagyobb bajt az jelentheti, ha a szövetségesek "elfáradnának Afganisztántól" és közölnék, hogy távoznak.

Rice később a külügyminisztériumban kanadai kollégájával, Maxime Bernier-vel közösen tartott sajtóértekezletén beszélt arról, hogy ha Afganisztán nem válik működőképessé, az már rövid távon egy képzett, felkészült al-Kaida megjelenéséhez vezethet.

"Alapvetően fontos Afganisztán stabilizálása" – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. Mint mondta, Amerika a terrorellenes háborúban segíteni akar Afganisztánnak, hogy olyan önfenntartó állammá váljon, amely nem lesz a terroristák menedéke.

Maxime Bernier elmondta: a kanadai kormány és parlament jövő év elején vitatja meg, kiterjesszék-e Kanada részvételét a katonai műveletekben a 2009 februárban lejáró mandátum utáni időszakra.

Kanada 1700 katonát állomásoztat a déli Kandahár városában és környékén. A kanadai áldozatok nagy száma miatt – eddig 73-an haltak meg a harcokban – az ország közvéleménye bizonytalan a küldetés folytatását illetően.

Bernier azt mondta: szavatolniuk kell az országrész biztonságát, amely nélkül nem képzelhető el gazdasági fejlődés és jólét. Mint hangsúlyozta, Kanada büszke küldetésére.

A Bush-kormány arra törekszik, hogy ne menjenek veszendőbe a radikális iszlámista tálib mozgalom hatalmának 2001-es megdöntése óta elért eredmények, és e célból Hamid Karzai elnök kormányát támogatja. Bush rendszeresen tanácskozik Karzai elnökkel az afganisztáni helyzetről.

A legnagyobb, 26 ezer fős koalíciós erőt az Egyesült Államok állomásoztatja Afganisztánban. A második legtöbb katonát, 7800-at Nagy-Britannia küldte a közép-ázsiai országba.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS