2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bővülő schengeni övezet: 86 határátkelőnél szűnt meg az ellenőrzés

2007. december 21. 10:11, utolsó frissítés: 11:17

Összesen 86 német-lengyel, illetve német-cseh határátkelőnél szűnt meg csütörtök éjféltől az eddigi ellenőrzés a schengeni övezet kibővítésével.

A Németországgal határos Lengyelország és Csehország – hét további uniós tagállammal, köztük Magyarországgal együtt – december 21-től csatlakozott a schengeni megállapodáshoz, ami a belső határok teljes megszűnésével, illetve a szabad mozgás biztosításával jár.

Németország Lengyelországgal 464 kilométer, Csehországgal pedig 810 kilométer hosszúságú határral rendelkezik.

Az utolsó autós, illetve az utolsó gyalogos még éjfél előtti "jelképes" ellenőrzése után számos határátkelőnél tűzijátékokkal ünnepelték az új korszak beköszöntét.

Mind a német-lengyel, mind a német-cseh határ mentén az érintett országok rendőri, illetve határőr szervei elhagyták az eddigi ellenőrző posztokat, a határtérséget azonban távolabbról megfigyelés alatt tartják.

A német kormány vezetői – Angela Merkel kancellárral, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és Wolfgang Scha:uble belügyminiszterrel az élen – a leghatározottabban üdvözölték a schengeni övezet kibővítését, a közvetlenül érintett tartományok tekintélyes politikusai – elsősorban Günther Beckstein bajor miniszterelnök – azonban a határnyitást elsietettnek, illetve korainak nevezték.

Az említett politikusok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a határellenőrzés megszűnésével mind Lengyelországból, mint Csehországból a bűnözők beáramlásának megnövekedése várható. Úgy vélekedtek, hogy sem a német, sem a partner országok illetékes hatóságai nem készültek fel kellően az esetleges biztonsági kockázatok elhárítására.

Mindezt határozottan igyekezett cáfolni Wolfgang Scha:uble belügyminiszter péntek reggeli nyilatkozatában. A miniszter teljességgel megalapozatlannak nevezte azokat az aggodalmakat, hogy a határellenőrzés megszűnése csekélyebb biztonságot eredményez és a bűnözés megnövekedéséhez vezet.

Scha:uble ismételten utalt arra, hogy a felkészülés időszakában az újonnan csatlakozók, köztük Lengyelország és Csehország egyértelműen kiállták a próbát, mint ahogy megfelelőnek nevezte az illetékes német hatóságok felkészülését is.

Közölte, hogy mind a lengyel, mind a cseh rendőri, illetve határőr szervekkel a korábbinál korszerűbb és hatékonyabb együttműködés jött létre. Az aggodalmak eloszlatása céljából a belügyminiszter ugyanakkor utalt arra, hogy a német szövetségi rendőrség a határ mentén mintegy 30 kilométeres körzetben fokozottabb ellenőrzéseket hajt végre a jövőben.

Péntek amúgy a legmagasabb szintű hivatalos ünnepségek napja lesz. Ennek csúcspontját a kelet-szászországi Zittaunál – a három ország találkozási pontjánál – rendezendő jelképes határnyitás jelenti majd Angela Merkel német kancellár, Mirek Topolánek cseh miniszterelnök és Donald Tusk új lengyel kormányfő részvételével.

Az ünnepségen jelen lesznek az Európai Unió vezetői is, élükön José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS