2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korlátozni fogják a fegyvervásárlást az USA-ban

2007. december 20. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Fegyvervásárlás korlátozását célzó törvényt fogadott el kedden az amerikai kongresszus. A képviselőház és a szenátus által egyhangúlag elfogadott tervezet, amelyet még George Bush elnöknek alá kell írnia, lehetővé tenné, hogy ellenőrizzék a fegyvervásárlók hátterét és ezáltal elkerüljék a jövőben, hogy elmebetegek fegyverhez jussanak.

A javaslat azután született, hogy az idén áprilisban egy ámokfutó 32 embert ölt meg a virginiai műszaki egyetemen, mielőtt magával is végzett. A törvénytervezet kidolgozása óta több hasonló eset is történt az Egyesült Államokban

Amennyiben az elnök is ratifikálja, ez lesz az első komolyabb amerikai fegyverellenőrzési törvény 1994 óta.

"Olyan törvényt készítettünk elő, amely megelőzi a fegyveres erőszakot, ugyanakkor fenntartja a törvénytisztelő polgároknak az alkotmány második módosító cikkelyében lefektetett jogait" - jelentette ki a törvény indítványozója, Carolyn McCarthy, New York állam demokrata párti képviselője. McCarthy asszonyt 1996-ban választották be a kongresszusba, három évvel azután, hogy férjét egy vonaton lőtte le egy fegyveres.

A képviselőház már júniusban elfogadta a törvényt, a szenátus azonban visszadobta, és több módosítást javasolt. Az egyik értemében kártérítést követelhet a kormánytól az a személy, aki bebizonyítja, hogy tévesen került fel a fegyvervásárlási tilalmi listára. A módosított tervezet szerint törölhetik továbbá a listáról azokat is, akiket gyógyultnak nyilvánítanak és már nem jelent veszélyt fegyver-birtoklásuk.

A tervezetet a 4 millió tagot számláló amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) is támogatja, holott a fegyverviselést, mint ősi amerikai jogot védelmező szervezet korábban már több korlátozást célzó törvény megakadályozásában közreműködött.

A 300 millió lakosú Egyesült Államokban a becslések szerint mintegy 250 millió fegyver van magánkézben. Minden évben legalább 30 ezren halnak meg lőfegyverektől. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS