2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Irakban harcoló al-kaidások zöme szaúdi, sok köztük az egyetemista

2007. december 20. 11:05, utolsó frissítés: 11:07

Szaúdi, illetve líbiai állampolgár az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat Irakban harcoló fegyvereseinek a zöme a West Point katonai akadémia kutatóinak szerdán közzétett tanulmánya szerint.

Az írás al-Kaida-tagok által összesített, de októberben az Irakban állomásozó szövetséges haderő birtokába került olyan adatokon alapszik, amelyek többek között a 2006 augusztusa és 2007 augusztusa között az Irakba - jellemzően Szírián keresztül - beszivárgott fegyveresekről tartalmaznak információt.

A West Point terrorizmus elleni harccal foglalkozó kutatóközpontja azt találta, hogy a fegyveresek 41 százaléka szaúdi állampolgár. A második legnagyobb csoport a líbiaiaké 19 százalékkal, őket a szíriaiak és a jemeniek követik nyolc százalékos aránnyal. A jövevények további hét százaléka algériai, hat százalékuk marokkói illetőségű.

Az állampolgárság szerinti ország népességéhez viszonyított arány alapján a líbiaiak vezetik a külföldi katonák elleni harc szándékával Irakba érkezők rangsorát. Mint arra a tanulmány szerzői rámutattak, új elem, hogy Líbiából ennyien érkeznek harcolni Irakba.

Szerintük ez többek között arra vezethető vissza, hogy egy líbiai szélsőséges szervezet, a Líbiai Iszlám Harcosok Csoportja (LIFG) a közelmúltban szorosabbra fűzte együttműködését az al-Kaidával. (Ennek a líbiai fegyveres iszlamista csoportnak az al-Kaidához való csatlakozásáról számolt be egy november 3-án megjelent felvételen Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője.)

A tanulmány szerzői aggasztónak mondták, hogy a vizsgált időszakban Irakba érkező külföldi fegyveresek átlagéletkora mindössze 24-25 év. Figyelemre méltónak ítélték azt is, hogy azok között, akik megadták a foglalkozásukat - az adatbázisban szereplő 606 személyből 157-en tettek így -, 43 százalék az egyetemi hallgatók aránya. Az egyetemek az al-Kaida fontos toborzóközpontjaivá váltak - írták.

"Mindaddig, amíg az al-Kaida képes fiatalokat százszámra a soraiba vonzani, a szervezet súlyos fenyegetést fog jelenteni a globális biztonságra" - állapították meg tanulmányukban a Wast Point amerikai katonai akadémia kutatói. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS