2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush harca a klímaváltozás ellen: aláírta az energiatakarékossági törvényt

2007. december 20. 09:26, utolsó frissítés: 09:26

George Bush elnök szerdán aláírta azt a történelminek nevezett energiaügyi törvénycsomagot, amely több mint három évtizede először rendelkezik az amerikai autók üzemanyag-fogyasztási normáinak szigorításáról.

A törvény 40 százalékos javulást jelölt ki: előírja, hogy a személygépkocsik és a könnyű teherautók átlagos fogyasztása 2020-ban már nem haladhatja meg a 35 mérföld/gallon (6,7 liter/100 kilométer) értéket. Ez a szigorítás napi 2 millió hordóval fogja csökkenteni az Egyesült Államok nyersolajszükségletét.

A törvény a megújuló energiaforrások használatát, egyebek mellett az etanoltermelés fokozását is előírja. Utóbbinak 2022-ig a jelenlegi ötszörösére, 36 milliárd gallonra kell növekednie. A törvény szerint az alapvetően kukoricából gyártott etanolt a következő évtizedben növekvő mértékben egyéb alapanyagokból, például kölesből vagy faaprítékból kell előállítani.

Bush a 822 oldalas törvénycsomag ünnepélyes aláírásakor arról beszélt, hogy a törvény csökkenteni fogja Amerika olajfüggőségét, egyben a klímaváltozás elleni küzdelem része. Az Egyesült Államok erősebb, tisztább és biztonságosabb lesz - szögezte le.

Az elnök a képviselőház által múlt héten elfogadott eredeti törvényváltozatot még vétóval fenyegette, mert az alsóház kilátásba helyezte az olajvállalatokra kirótt adók növelését. Ezek a passzusok azonban később kikerültek a tervezetből, hogy a kongresszus egésze elfogadhassa a törvényt.

Bush emlékeztetett arra, hogy idén jelentette be azt a tervet, amelynek értelmében 10 év alatt 20 százalékkal kell csökkenteni az autók fogyasztását. Az elnök soha nem támogatta, hogy üzemanyag-fogyasztás csökkentését kötelező irányszámokkal kényszerítsék ki.

Bush azt is kijelentette, hogy Amerikának átfogó energiaügyi stratégiára van szüksége. Ezen belül növelni kell az atomenergia arányát és hazai olajkitermelést - mondta.

A törvénycsomag a háztartási eszközök - egyebek között a hűtőgépek, fagyasztók és mosogatógépek - energiatakarékosságáról is rendelkezik. A villanykörték energiaszükségletét 70 százalékkal kell csökkenteni, ami lényegében a hagyományos, izzószálas körték forgalomból való kivonását jelenti. Egyedül ez az előírás állítólag 13 milliárd dollárral mérsékelheti 2020-ra az éves energiafogyasztást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS