2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy év hosszabbítás az Irakban állomásozó nemzetközi haderőnek

2007. december 19. 16:27, utolsó frissítés: 16:27

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden újabb egy évvel meghosszabbította az Irakban állomásozó amerikai vezetésű nemzetközi haderő mandátumát. A küldetés meghosszabbítását az iraki kormány kérte, értésre adva egyúttal, hogy utoljára teszi ezt.

Az amerikai csapatok várhatólag az ENSZ-mandátum 2008. év végi lejárta után is az arab országban maradnak, de Bagdad kérésére immár kétoldalú megállapodások alapján; ezekről jelenleg is folynak a tárgyalások az amerikaiak és az irakiak között.

A hazai közvélemény részéről nagy nyomás nehezedik az amerikai kormányzatra annak érdekében, hogy mielőbb vonják ki a csapatokat Irakból. Az amerikai szenátus közben 70 milliárd dolláros költségvetési tételt hagyott jóvá az iraki és afganisztáni háborúra.

A tervezet jóváhagyásával George Bush elnök és republikánus párti szövetségesei csatát nyertek. Az elfogadott törvényben semmilyen olyan utalás nem szerepel, amely szerint az amerikai erőknek valamely időpontig be kellene fejezniük a hadműveleteket vagy ki kellene vonulniuk Irakból, illetve Afganisztánból, pedig a demokraták most ősszel is több héten át ragaszkodtak ahhoz, hogy csak határidők megszabása mellett hajlandók jóváhagyni a megszállt országokban végrehajtandó katonai műveletek újabb költségvetési tételeit.

A képviselőház a tervek szerint szerdán napközben készíti elő a törvényt Bush számára, noha szavazni egyelőre csak az iraki hadműveletek költségvetéséről fognak. (MTI/AP, MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS