2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háárec: tízezer lakást készülnek építeni Kelet-Jeruzsálemben

2007. december 19. 16:20, utolsó frissítés: 16:20

Izrael vizsgálja egy újabb kelet-jeruzsálemi telepesnegyed felépítésének terveit - erősítette meg szerdán Zeév Boim, a kormány bevándorlók beilleszkedésével foglalkozó minisztere.

Közleményében, amellyel a Háárec című lapnak a terveket feltáró cikkére reagál, Boim ugyanakkor azt állítja, hogy csak "egy megvalósíthatósági tanulmányról van szó", amelyhez hasonlók folyamatosan készülnek Jeruzsálem minden beépíthető területére vonatkozóan. "A minisztériumnak megoldást kell ajánlania a jeruzsálemi lakáskérdésre" - magyarázta a politikus.

A Háárec értesülése szerint az új lakótelep, amelyet az izraeli főváros ciszjordániai határában fekvő Atarót körzetében terveznek megvalósítani, több mint tízezer lakást foglalna magába, s ezzel az eddigi legnagyobb telepesnegyed jönne létre az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben. Boim azonban cáfolta, hogy a tervet már jóváhagyta volna, ahogy azt a Háárec cikke állította.

Atarót ipari övezet Bír-Nabala és Ram palesztin falvak között, a Jeruzsálemet a megszállt Ciszjordániától elválasztó Kalandíja átkelő közelében.

Izrael nemrég már kiváltotta a palesztinok haragját, kemény bírálatot keltve Washingtonban és Európában is, amiért pályázatot hirdetett a Kelet-Jeruzsálem és Betlehem közötti Har Homa zsidó lakótelep fejlesztésére, egy időben a hivatalos izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdésével.

Jeruzsálem közigazgatási határai jelentősen kitolódtak az 1967-es arab-izraeli háború után, egyfelől a szent város arabok lakta részeire, másfelől a környező ciszjordániai térségekre. Ezek annektálását azonban sohasem ismerte el a nemzetközi közösség. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS