2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltott könnygázt vet be az USA?

2003. március 28. 16:33, utolsó frissítés: 16:41

Vegyi fegyverei vannak a hadszíntéren az Irakban harcoló amerikai csapatoknak – közölte egy brit katonai szakértõ. Paul Ingrim, a Brit-amerikai Biztonsági Tájékoztatási Tanács szakértõje a Zeit-Fragen címû svájci folyóirat pénteki száma szerint azt mondta, hogy az amerikaiak vegyi fegyvereket vittek a harcok színhelyére Bagdad, az iraki fõváros meghódításához. Állítólag ahhoz hasonló anyagról van szó, mint amelyet tavaly Moszkvában a színházat elfoglaló csecsen túszejtõk ellen vetettek be az orosz biztonsági erõk.

Ezeket a vegyi fegyvereket hivatalosan nem tartják halálosnak, amit azonban – tekintettel a moszkvai 180 áldozatra – a lap egyszerûen nevetségesnek tart. A szóban forgó anyagokat tiltja a vegyi fegyverekrõl szóló nemzetközi konvenció. Az amerikaiak Paul Ingrim szakértõ értesülései szerint olyan típusú könnygázt is szállítottak a hadszíntérre, amelyet szintén nem szabadna háborúban bevetni. Ingrim aggodalmát fejezte ki az úgynevezett mikrohullámú fegyverek miatt is, amelyek égési sebeket okoznak használatuk környezetében minden élõlénynél. Az embereknek e fegyver hatására szörnyû fájdalmai lesznek, úgy, hogy nem tudnak harcolni sem.

"Az amerikaiak azt tervezik, hogy a Bagdadért folyó harcban vetik be ezeket az emberi méltóságot sértõ fegyvereket, ahol erõs ellenállásra és nagy veszteségekre kell számítaniuk. Saját katonáikat meg tudják védeni, az iraki lakosságnak azonban sem gázálarca, sem pedig vegyvédelmi öltözéke nincsen. Paul Ingrim hangsúlyozta, hogy új, még konfliktusban nem alkalmazott fegyverekrõl van szó. Az amerikai katonák most ki akarják próbálni hatásmódjukat" – idézi tovább a svájci lap cikkét az APA osztrák hírügynökség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS