2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA csökkenti atomarzenálját

2007. december 19. 16:13, utolsó frissítés: 16:13

Az Egyesült Államok jelentősen csökkenti nukleáris fegyverzetét, a cél a hidegháború végén levő szint egynegyedének az elérése - a washingtoni Fehér Ház kedden jelentette be, hogy George Bush amerikai elnök jóváhagyta az erről szóló döntést.

Dana Perino szóvivő kifejtette, hogy a hiteles elrettentő erő továbbra is az amerikai nemzetbiztonság lényeges része lesz, és a nukleáris ütőerő a biztonsági kihívásokra adandó válasz kulcseleme marad.

Az amerikai kormány az arányokon kívül nem közölt semmilyen konkrét számadatot - ez titkosnak minősül -, elemzők azonban úgy becsülik, hogy Amerikának jelenleg mintegy hatezer atomtöltete van.

John Broehm, az országos atombiztonsági hatóság szóvivője azt közölte, hogy az Egyesült Államok a tervezettnél lényegesen gyorsabb ütemben számolja fel atomfegyvereit. Bush elnök 2004-ben bejelentette, hogy 2012-ig megfelezik az arzenált, ezt azonban öt évvel korábban, már idén év végére teljesítik. Az újabb cél így további 15 százalékos csökkentés - tette hozzá.

Az atomarzenál tárolásával és a hadrendből kivont töltetek szétszerelésével kapcsolatos feladatokat az ország nyolc központi nukleáris létesítményében oldják meg. Ez azt jelenti, hogy a mára elavult hidegháborús atomkomplexumot kisebbé, biztonságosabbá és olcsóbbá teszik - közölte Thomas D,Agostino, a hatóság vezetője. Az atomfegyverekből kivont hasadóanyagot öt helyen fogják őrizni, és a kiszolgáló személyzetet 20-30 százalékkal csökkentik.

Arról még vita folyik a kongresszusban, hogy milyen összeget fordítson az Egyesült Államok a régieket majdan leváltó megbízhatóbb és erősebb töltetek kifejlesztésére. A fejlesztési programnak az ellenzők szerint fegyverkezést ösztönző üzenete volna a világ számára, miközben az Egyesült Államok éppen ennek meggátolására törekszik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS