2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5-6 jelölt indulhat az oroszországi elnökválasztáson

2007. december 19. 16:03, utolsó frissítés: 16:03

Oroszországban kedd éjfélkor lezárult az önállóan induló elnökjelöltek papírjainak befogadása a Központi Választási Bizottságnál: mivel a pártok jelöltjei már ismertek, egyértelművé vált, hogy a március 2-re kitűzött elnökválasztáson 5-6 jelölt indulhat majd.

Az úgynevezett önjelöltek indulását valójában egy legalább 500 fős kezdeményező csoportnak kell támogatnia. E csoportnak egy helyen kell összegyűlnie, a helyet és az időpontot öt nappal a rendezvény előtt be kell jelentenie a Központi Választási Bizottságnál (CIK), és az aláírásokat a helyszínen közjegyzőnek kell ellenőriznie. A CIK szerint nagyon sok helyen nem sikerült összegyűjteni 500 támogatót, másutt nem az előírásoknak megfelelően tartották a gyűlést.

Kedd éjfélig Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök-helyettes, az általa nemrég alapított Népi-Demokratikus Szövetség elnevezésű mozgalom vezetője, valamint Andrej Bogdanov, a jelentéktelenségbe süllyedt Oroszországi Demokrata Párt vezetője kezdeményező csoportját jegyezte be a CIK, így ők hozzáláthatnak a kétmillió aláírás gyűjtéséhez, amelyeket január közepéig kell majd beadni.

Beadta a kezdeményező csoport gyűlését igazoló papírokat Oleg Senyin, valamint Vlagymir Bukovszkij, a szovjet idők ismert másként gondolkodója is. A CIK a dokumentumok szerdai vizsgálatakor Bukovszkijt kizárta az indulók közül, mivel brit állampolgársággal is rendelkezik. Előzőleg Vlagyimir Kara-Murza újságíró, Bukovszkij kezdeményező csoportjának koordinátora az alkotmánybíróságnál megtámadta a törvénynek azt a részét, amely szerint kettős állampolgár nem indulhat, de a testület gyakorlatilag nem vizsgálta a beadványt, azzal, hogy a törvényhely egyértelmű, és nem szorul értelmezésre.

Bukovszkij előre jelezte: nem hiszi, hogy teljesíteni tudná a feltételeket, indulásával - amelyre orosz értelmiségiek kérték fel - főként állampolgári állásfoglalását kívánja jelezni.

A pártoknak még öt napjuk van jelöltjeik regisztrálására, de az indulók neve már ismert. A parlamenti pártok jelöltjeinek indulásához nem szükséges sem kezdeményező csoport, sem kétmillió támogató aláírás.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) vezetője és Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális-Demokrata Párt vezetője személyesen adta be dokumentumait. A CIK szerint rajtuk kívül a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) jelöltje, Borisz Nyemcov és Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes papírjai várhatók még: Nyemcovnak össze kell gyűjtenie a támogató aláírásokat, mivel pártja nem jutott be a dumába, Medvegyevet a parlamenti pártoknak járó kedvezmények alapján jegyzik be.

A Kommerszant rámutatott, hogy az aláírások ellenőrzése során még bármelyik önjelöltet ki lehet zárni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS